• Commissaris van Dijk beëdigd David Moolenburgh

    Wijnand Burger

Zandvoort verwelkomt nieuwe burgemeester

 Zandvoort Tijdens een bijzondere raadsvergadering werd donderdag 19 september David Moolenburgh als negentiende burgemeester van Zandvoort geïnstalleerd. De griffier las het Koninklijk Besluit voor, waarna de Heer A. van Dijk, de commissaris van de Koning, het woord voerde.

Wijnand Burger

Van Dijk vertelt hoe het sollicitatie proces is verlopen. "Iemand wordt niet zomaar burgemeester. De eisen die aan een burgemeester worden gesteld zijn hoog en worden steeds hoger. Hij is in de eerste plaats een burgervader voor alle inwoners, maar daarnaast krijgt hij steeds meer bevoegdheden voor de openbare orde. Hij wordt langzamerhand een soort crimefighter. Het is maar de vraag of dat wenselijk is. Ook moet hij afstand bewaren tot de politiek, maar tegelijk de hoeder zijn van de lokale democratie." Als laatste wees hij op het glazenhuis waarin de burgervader maar ook zijn gezin leeft.

Voordat wethouder Joop Berendsen de ambsketen gaat hangen, zegt hij: "Persoonlijk weet ik een heleboel redenen om geen burgemeester van Zandvoort te worden. Ik weet niet of ik hier in een glazenhuis zou kunnen zitten." Gelukkig wist hij ook een heleboel redenen om wel burgemeester van Zandvoort te worden. "Een schitterend dynamisch dorp, inwoners met het hart op hun tong, die graag over alles en niet altijd even genuanceerd willen meepraten en het liefst ook nog mee willen beslissen. Ik heb samen met de griffier en de gemeentesecretaris alle kasten onderzocht, om te kijken of er nog lijken in zaten. Maar ik heb ze niet gevonden. Zelfs de door met moeilijke onoplosbare zaken is leeg. Natuurlijk zijn er nog een paar uitdagingen, maar ik heb er alle vertrouwen dat die met hulp van iedereen overwonnen kunnen worden."

"Deze regio is Holland op zijn smalst," zegt Mevrouw M. Baltus. Zij is voorzitter van de burgemeesterskring Kennemerland. "Daarmee bedoel ik niet de bekrompenheid en kleinzieligheid van Nederlanders, maar het is letterlijk het smalste stukje Nederland. Zandvoort, IJmuiden, Beverwijk en Heemskerk, waren voor de inpoldering maar 7 kilometer breed. We zullen in het burgemeestersoverleg er niet steeds op wijzen dat je de jongste bent, maar we wensen je heel veel succes en zien er naar uit om met je samen te werken."

In zijn dankwoord zegt Moolenburgh: "Ik ben heel blij hier te mogen staan. Burgemeester worden was een droom voor mij en burgemeester van Zandvoort worden is voor mij de hoofdprijs. Tenzij het heel hard regent zal ik me veel lopend of fietsend in het dorp begeven. Spreek me gewoon aan, want er is altijd tijd voor een praatje of een spontane ontmoeting. Ik hoop ook met de raadsleden goed te kunnen samenwerken en u gauw beter te leren kennen."

Vroeger kwam hij vaak in het dorp en het strand. "De zeelucht is goed voor je bloedsomloop, reumatische aandoeningen, ademhalingsziekte en nog veel meer. Maar daarnaast wordt je gelukkiger en blijer, als je in de buurt van de zee bent. Maar dat wisten de Zandvoorters natuurlijk al lang. Voor burgemeester kun je niet studeren. Je wordt pas burgemeester als je het bent. Het zal daarom een zoektocht zijn en daarbij reken ik op uw steun, wijze raad en feed back. Ik heb enorm veel zin om hier te beginnen en hoop op een succesvolle samenwerking."