• Carel le Brun

Pomphuis bijna gereed

HEEMSTEDE De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van Het Pomphuis, het nieuwe onderkomen van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) naast de watertoren. Zaterdag 11 en zondag 12 november kunnen geïnteresseerden tussen 12.00 en 15.00 uur de nieuwe werk- en archiefruimte bezichtigen. Met eigen financiële inbreng en met hulp van de gemeente en diverse fondsen is een fraai onderkomen gerealiseerd. Tijdens de open dagen is een expositie te zien van historische foto's van de omgeving van het gebouw en er zijn schilderijen van Gabe De Vries te bewonderen met het onderwerp 'De tram in Heemstede en Bennebroek'.

Donderdag 9 november is de Najaarsbijeenkomst van de vereniging in het raadhuis (inloop vanaf. 19.30 uur). Daar wordt onder andere het beleidsplan 2018-2021 toegelicht, maar zal ook een nieuwe uitgave van de vereniging worden gepresenteerd. Aan 'Heemstede Vooruit! 1890-1940, van blekerijen en bloembollen naar forensen' is drie jaar door zes auteurs gewerkt en het beschrijft de belangrijke periode waarin de bevolking groeide van 4200 naar ruim 20.000 inwoners. Het 248 pagina's tellende boek, met een voorwoord van burgemeester Heeremans, behandelt onderwerpen als de woningbouw, politiek, gezondheid, geloof, en de forens. Heemstedenaren die een vermeldenswaardige rol speelden, van burgemeester David Eliza Van Lennep tot veldwachter Schotvanger komen aan bod evenals de architecten Cuypers en Stuyt. Het full-colour boek met veel historische foto's is zowel via de HVHB als de boekhandel verkrijgbaar. Ook tijdens de najaarsvergadering en de 'open huis' dagen is het boek tegen een introductieprijs te koop.

HVHB is een grote vereniging met 1250 leden die ook een belangrijke rol speelt in de politiek als adviseur, bewaker en initiatiefnemer op het gebied van historisch erfgoed en behoud van het dorpse karakter. Zo komen op initiatief van de vereniging de vergaderstukken van de gemeenteraad digitaal - en met een zoekfunctie- beschikbaar over de periode 1890 tot 1940.