• Wijnand Burger

Proef met hekken tegen herten lijkt mislukt

ZANDVOORT Een proef van de gemeente om een hek te plaatsen, zodat de herten niet meer in het dorp kunnen komen, lijkt geen enkel effect te sorteren. ,,Dat komt omdat het hek te kort is", zegt Willem van der Sloot. ,,Het hek is nu 350 meter, maar dat had het dubbele moeten zijn. Bij zo'n 700 meter hekwerk zullen de herten niet meer in het dorp verschijnen. Ze moeten dan door een leefgebied van een ander roedel lopen. Dat doen ze van nature niet. Ook staan de noodhekken (bouwhekken) aan de verkeerde kant van het fietspad. Ze hadden langs de grens van de Amsterdamse Waterleidingduinen moeten staan".

Bij de Sophiaweg en Center Parcs zijn de herten een graag geziene gast. ,,Niet wegjagen hoor", roept een mevrouw uit haar raam van de Sophiaflat. Ook voor toeristen in het vakantiebungalowpark vormen de herten een attractie. ,,Ze worden vaak vanuit hun bungalow gefotografeerd", zegt Van der Sloot. ,,Center Parcs heeft zelfs gevraagd of ze mijn filmpjes van de damherten op hun site mochten zetten. In het vakantiepark zijn de herten welkom en veilig".

,,Het enige nadeel is dat de herten de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen. Daarom moeten er meer waarschuwingsborden komen. De inwoners zijn er inmiddels wel aan gewend, maar voor bezoekers van buiten ligt het gevaar van een opgejaagd hert op de loer".

Ander proeven om de herten weg van het dorp te houden zijn mislukt. ,,Proeven met laserlicht hebben niet het gewenste resultaat gehad. Waarschijnlijk is het verkeerde licht gebruikt, want met vogels zijn er wel al resultaten bereikt. Ook hebben ze een proef gehouden met geurzuilen. Om de tien meter stonden tien geurzuilen over een oppervlakte van 100 meter. De damherten lieten zich er niet door afschrikken".

Burgemeester Niek Meijer nam dit jaar op 22 maart het burgerinitiatief 'Hekken tegen hertenoverlast' in ontvangst. Dit resulteerde in een gezamenlijk onderzoek door de gemeente en Waternet naar mogelijke maatregelen om damherten uit de bebouwde kom te weren. Het plaatsen van het hekwerk is één van de opties die wordt getest.