• Carel le Brun

Proef met inzet fysiotherapeuten verlengd

HEEMSTEDE In juni maakte wethouder Christa Kuiper bekend dat er een proef van een half jaar startte om mantelzorgers te adviseren hoe zij hun inzet met zo min mogelijk lichamelijke belasting kunnen uitvoeren. Daarvoor werd samenwerking gezocht met een aantal Heemsteedse fysiotherapiepraktijken, aangesloten bij FysiQ, die daarvoor een speciaal programma ontwikkelden. Medewerkers van deze praktijken kunnen de mantelzorger op de locatie van zorg adviseren naar gelang de te verrichten activiteiten. Een half jaar later gaan wethouder Kuiper en Silvana Hoogland, hoofd afdeling Welzijnszaken, in op de ervaringen.

Waarom deze proef? Wethouder Kuiper: ,,Heemstede telt een relatief grote groep ouderen. Die willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar door verschillende beperkingen is er vaak in meer- of mindere mate hulp noodzakelijk om die zelfstandigheid te behouden. De medewerkers van Loket Heemstede zijn goed op de hoogte van de hulpvraag en werken samen met onze partners om de juiste ondersteuning te bieden. Daarnaast zijn de circa 500 mantelzorgers, die vaak al op leeftijd zijn, van grote waarde. Die mantelzorgers willen wij advies bieden bij hun vaak lichamelijk belastende taak".

Hoe verloopt de proef? Hoogland: ,,Wij zijn op een ongelukkig moment gestart zo vlak voor de vakantieperiode en de communicatie over de proef is niet maximaal geweest. Een paar keer is er een inzet geweest van een fysiotherapeut, maar niet voldoende voor een gedegen evaluatie. Om mantelzorgers te ontlasten bieden wij onze cliënten al langer dagbesteding zodat de mantelzorgers in ieder geval ook wat tijd voor zichzelf hebben".

Hoe verder? Wethouder Kuiper: ,,Er lijkt geen beletsel te zijn om de proef met een half jaar te verlengen, waarin wij het project breder uit zullen dragen, ook naar de behandelend sector".

Mantelzorgers die advies van een fysiotherapeut - bestaande uit een intake en vier sessies - wensen, zijn welkom bij het Loket in het Raadhuis.