• Van links naar rechts: Ruud Sandbergen, Tino Stuy, Wilhelmien Mettes, Joke van Looij, Willem Paap en burgemeester Niek Meijer.

    Wijnand Burger

Recordaantal lintjes in Zandvoort

ZANDVOORT Dit jaar regende het letterlijk lintjes in Zandvoort. Maar liefst tien mensen werden door Zijne Koninklijke Hoogheid tot Lid in de orde van Oranje Nassau benoemd. Tino Stuy werd zelfs Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hoewel de vele toespraken van burgervader Niek Meijer een aanslag op zijn stembanden waren, kreeg iedere gedecoreerde toch een persoonlijk woord.

Wijnand Burger

Joke van Looij was 14 jaar penningmeester voor de stichting Hart voor Polen, die kinderen uit armlastige gezinnen naar Nederland haalden voor vakantie. Haar financiële kwaliteiten komen ook aan het licht bij het taalcoachen van nieuwe Nederlanders. Sinds 2012 werd de subsidie hiervoor stopgezet en ging zij hiermee door van huis uit.

Wilhelmien Mettes is gastvrouw van de Sint Agatha parochie en Pluspunt. Zij was 17 jaar voorzitter van de stichting Hart voor Polen en stond ook bekend om haar financieel beleid: Niets mocht aan de strijkstok blijven hangen. De bestuursleden moesten hun versnaperingen zelf betalen.

Hans Verbeek is bestuurslid van de Volkstuindersvereniging. Hij is hier ook vicevoorzitter, voorzitter en interim-voorzitter van geweest. "Je bent niets zonder een ander," is zijn devies. Daarom helpt hij zieke volkstuinders met hun tuin en doet zelfs boodschappen voor hen. Hij is eigenlijk de burgemeester van het Volkstuincomplex. Hij leidt schoolkinderen rond en laat ze zien dat groenten en fruit niet uit de Vomar komen, maar gewoon op de grond geteeld wordt.

Tino Stuy heeft afgelopen vijftien jaar taboedoorbrekende programma's gemaakt voor de televisie. Naast het humoristische "de Lama's", maakte hij ook programma's met maatschappelijke betekenis zoals: Hij is een zij, Uit de kast, Over mijn lijk en Je zal het maar hebben. Hij heeft een innerlijke drive die mensen inspireren en is ook levensgenieter. Als leden van de crew in het buitenland een gewone schnitzel bestellen, mogen ze nooit meer zelf iets bestellen. Dat doet Tino voortaan.

Ria Waterreus heeft veel bestuurlijke taken verricht voor alles wat met racen te maken heeft. Ze woont niet in Zandvoort, maar is hier bijna vaker te vinden dan in haar eigen woonplaats. Als ze als wedstrijdsecretaris een straf moet uitdelen, staat er altijd een pot met snoep klaar. Hoe zwaar de straf ook is, niemand gaat boos weg.

Tenslotte worden drie raadsleden gedecoreerd die zich twaalf jaar ingezet hebben voor de gemeente. Dat zijn De Heren Eg Poster, Ruud Sandbergen en Willem Paap. Drie leden van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij kregen hun lintje op zaterdag 28 april: Arie Vermaat, Dick Draijer en Guus van der Mije.