• Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Wethouder Annelies van der Have temidden van de klankbordgroep

    Ellen Toledo

Restafval meer dan gehalveerd in Merlenhove

HEEMSTEDE In de wijk Merlenhove werd de afgelopen drie maanden een proef gedaan in het omgekeerd inzamelen van restafval. Met deze nieuwe manier van inzamelen moesten wijkbewoners hun restafval naar een straatcontainer in de wijk brengen. GFT-afval (groente, fruit, tuin) en PMD-afval (plastic, metaal (blik) en drinkpakken) werd aan huis opgehaald. Zaterdag 18 mei presenteerde wethouder Annelies van der Have (Duurzaamheid en Afval) de eerste resultaten van de proef.

De doelstelling was om van 207 kilo restafval in 2018 (per persoon per jaar) naar 100 kilo restafval te gaan in 2020. Van der Have: ,,We zijn nu een aantal maanden onderweg en de Meerlanden heeft tussentijdse metingen gedaan. Ze hebben gewogen wat er uit de restafvalbakken kwam en geanalyseerd wat daar in zat. De doelstelling was 100 kilo restafval te behalen. U zit, als we het omrekenen naar drie maanden, op 94 kilo restafval (per jaar) dus dit is meer dan gehalveerd".

In het begin waren er wat aanloop problemen, de logistiek liep niet helemaal soepel en soms werden er tuinstoelen in de afvalbak gedeponeerd of andere zaken die daar niet in thuis horen. Gedurende de proef was er een nauw contact met de klankbordgroep. Van der Have: ,,We zijn van start gegaan met een klankbordgroep waarmee we een heel constructief en goed proces hebben gehad. Zij hebben ons in dit proces begeleid in het meedenken en ons scherp gehouden, waarvoor onze dank. Zonder de klankbordgroep waren we nooit zo ver gekomen". Er verdwijnt nog steeds veel GFT in het restafval. Een tip van de klankbordgroep is een afvalbakje op het aanrecht zetten voor de dagelijkse GFT restjes.