• Ellen Toledo

Samen luisteren, zingen en lunchen

HEEMSTEDE De bibliotheek en WIJ Heemstede stonden vrijdag 6 oktober stil bij de Nationale Ouderendag. Deze dag werd er in De Luifel, gevestigd aan de Herenweg 96, gezamenlijk een Voorleeslunch neergezet voor senioren van 65 jaar en ouder.

De belangstelling voor de Voorleeslunch is groot. Na de ontvangst met koffie en wat lekkers, heet Martha ter Heijden, vestigingsmanager van bibliotheek Zuid-Kennemerland, rond 11.00 uur de aanwezigen van harte welkom. Zij legt uit waarom de Nationale Voorleeslunch gehouden wordt op de Dag van de Ouderen. ,,Het voorlezen van een mooi verhaal geeft ontspanning, geeft aanleiding om met elkaar te praten of om herinneringen op te halen''. Daarna geeft zij het woord aan Sybil van Dam, bij velen bekend van de Verhalentafel in de bibliotheek. Van Dam leest een door Vonne van der Meer speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal voor: 'De man achter de streepjes'. Nadat iedereen ademloos naar het verhaal geluisterd heeft, verzorgt gelegenheidskoor Het Biebkoor een muzikaal optreden onder begeleiding van accordeonspeelster Marry Huyskamp, waarbij iedereen uit volle borst meezingt. In de strekking van het voorgelezen verhaal, attendeert Ter Heijden de aanwezigen nog even op het buurtkastje in de hal, waar boeken in liggen. ,,Van iedereen, voor iedereen". De Voorleeslunch wordt afgesloten met, hoe kan het ook anders, een gezamenlijke lunch.

Tijdens de Nationale Ouderendag wordt op ruim honderd locaties in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder anderen in zorginstellingen en bibliotheken door het hele land. Een ideale activiteit om te laten zien hoe verbindend mooie verhalen kunnen zijn. Ook ouderen die door een visuele beperking niet goed meer zelf kunnen lezen, kunnen door voorgelezen te worden toch genieten van verhalen. De Nationale Voorleeslunch vond vrijdag 6 oktober voor de vijfde keer plaats en krijgt volgend jaar zeker een vervolg gezien het succes van dit jaar. .