• Christa Kuiper heeft met succes de informatie over de Oude Kerk opgehaald.

    Carel le Brun

Schildjes geven informatie vrij

HEEMSTEDE Demissionair wethouder Christa Kuijper had de QR code lezer op haar smartphone gedownload. Met enige twijfel houdt zij op donderdag middag 22 maart, onder toeziend oog van belangstellenden haar mobiel met de lezer voor het zojuist op de Oude Kerk aangebrachte feitenschildje. En tot haar niet geringe verbazing krijgt zij direct op haar mobieltje alle informatie over dit monument. Zij heeft nu verbinding met de juiste pagina van de website van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB).

En met de handeling van Christa Kuijper is een aftrap gegeven voor een verdere uitrol van dit soort feitenschildjes op monumenten. Het is een samenwerking tussen de historische vereniging en de gemeente Heemstede.

Marc de Bruijn van HVHB vertelt: "Er zijn in onze gemeente momenteel zo'n honderd monumenten. Daarover is op de site van onze vereniging veel informatie te vinden. Maar met dit systeem heeft iedere passant direct alle informatie bij de hand. En iedereen heeft tegenwoordig wel een mobieltje bij zich. Wij hebben al een bijeenkomst belegd met monumenteigenaren. Voorts benaderen wij zelf de monumenteigenaren maar die kunnen ook contact met ons nemen als zij zo'n informatieschildje op hun monument willen hebben. In overleg met de eigenaar stellen wij dan de tekst op". Het aanbrengen van de schildjes zal in etappes worden uitgevoerd. De kosten worden gedeeld door de historische vereniging en de gemeente. Volgens Kuipers komen oudheid en moderne technieken hier mooi bij elkaar.

Ook op het koetshuis van Van Schagen prijkt eveneens al een schildje. De gastvrije eigenaar Jaap van Schagen nodigt alle aanwezigen in zijn prachtige rijtuigenmuseum uit voor een drankje.