• Spanning bij de start

    Wijnand Burger

Scootmobielen racen over circuit

ZANDVOORT Snelle Sientje en Lady Olliekan uit Utrecht voelen zich benadeelt. "Onze scootmobiels reden langzamer dan die anderen," zegt Sientje. "Als je start in de binnenbocht heb je voordeel," valt haar mede-coureur Lady Oliekan haar bij. Gelukkig kunnen de dames er om lachen. Ze mogen niet meedoen met de halve finales, maar de pret is er niet minder om.

Voor de tweede maal werd er woensdag op het circuit van Zandvoort gestreden om het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel. De met bakken uit de hemel neerdalende regen mag het plezier niet drukken. De strijd is er niet minder om. Maar behendigheid speelt een woordje mee. Op het parkoers zijn hindernissen aangebracht en er moet al rijdend een tennisballetje van een pion gehaald worden. Bij de finish moet deze in het mandje zitten anders volgt diskwalificatie.

GOUDEN DAGEN De race is georganiseerd door 'Gouden Dagen' een organisatie die opkomt voor de eenzaamheid onder ouderen. "We doen veel voor het welzijn van ouderen," zegt een van de vrijwilligers. "Daarvoor hebben we een netwerk ontwikkeld. We richten ons op het leggen van sociale contacten en ontmoetingen van ouderen. Dat doen we in zorginstellingen in heel Nederland. We geven lezingen over de natuur bijvoorbeeld, maar vandaag dus dit kampioenschap."

Hinke uit Ede is ook van de partij. Ze rijdt al 20 jaar in een scootmobiel. Maar haar ervaring heeft ze niet kunnen verzilveren, want ook zij heeft zich niet gekwalificeerd voor de halve finale. "Mijn bloedvaten slippen dicht, zodoende had ik moeilijkheden met het oppakken van het tennisballetje,"voert ze als excuus aan. Ze weet wat het is als gebruiker van een scootmobiel, want ze een keer gevallen en brak haar schouder.

Vanwege het veiligheidsaspect en de twee ongevallen van vorig jaar zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Iedereen moet verplicht een helm op en de snelheid is dit jaar begrensd tot veertien kilometer per uur. Zo wordt het fanatisme van de oude coureurs wat getemperd, vooral omdat verleden jaar twee ambulances nodig waren en een deelnemer met een gebroken heup afgevoerd moest worden. Zodoende zijn er dit jaar geen aanrijdingen en vloog niemand uit de bocht.

Wijnand Burger