• Ellen Toledo

Scouting St Paschalis Baylon viert feest

HEEMSTEDE Scouting St Paschalis Baylon aan de Glipperdreef hield zaterdag 30 september het jaarlijkse groepsfeest. Na de opening rond half twee, vertrekken de welpen en verkenners in vier groepjes, met ouders als begeleiders om een groot spel te spelen in en rondom Heemstede. Het thema van de dag is gebaseerd op de Minions, de grappige gele wezentjes uit de Verschrikkelijke Ikke films;

,,Een gemene schurk heeft het laboratorium van Gru, Lucy en hun schattige dochters Margo, Edith en Agnes in brand gestoken, net terwijl jullie superraket bijna af was. Nu is het aan jullie om de brand te blussen, een nieuw lab te bouwen, een nieuwe raket te maken en natuurlijk de dader op te sporen", is de opdracht die de scouts mee krijgen. Er waren posten uitgezet om opdrachten uit te voeren bij de brandweerkazerne aan de Nijverheidsweg in Heemstede, bij het Hildebrand-monument in de Haarlemmerhout en op Landgoed Leyduin. De totale route bedroeg ongeveer 15 kilometer die per fiets werd afgelegd.

De scoutinggroep is opgericht in 1933 en heeft inmiddels zo'n 75 leden. Elke week komen kinderen vanaf 7 jaar bij elkaar aan de rand van het Groenendaalse Bos, waar zij een oude ruïne en een blokhut tot hun beschikking hebben. ,,Volgend jaar vieren we ons 85-jarig bestaan", vertelt begeleider Steven Hartsuijker. Bij elke leeftijdsgroep zijn nieuwe leden van harte welkom. Er is een welpengroep voor jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar die het leuk vinden om lekker buiten te zijn en samen met andere kinderen te spelen in het mooie Groenendaalse Bos.

,,Voor de welpen is momenteel voor het eerst een wachtlijst", vertelt Margaux Engelsman van Scouting St Paschalis. ,,Het leeft heel erg bij de kinderen, ze vormen hier een hechte vriendschap". De Verkenners zijn jongens en meisjes van circa 11 tot 15 jaar, die van actie en gezelligheid houden en een beetje duisternis kunnen verdragen. Rowans zijn jongens en meiden van circa 15 tot 18 jaar die met elkaar kunnen beslissen of ze actief willen zijn of liever chillen. De Stam is bedoeld voor jeugdleden vanaf 18 jaar, leiding en oud-leiding.

Rond 17.30 uur komt iedereen bij elkaar op het scouting terrein voor het finalespel. Ook zijn alle ouders, broertjes en zusjes gearriveerd om vervolgens met zo'n negentig mensen te genieten van een barbecue rondom het kampvuur.

Scoutinggroep St. Paschalis Baylon is te vinden aan de Glipperdreef ter hoogte van huisnummer 199, ingang Mariënheuvel te Heemstede. Voor vragen of informatie: Info@paschalisbaylon.com. Op 3 december 1933 is de scoutinggroep officieel opgericht. In 1983 bestond de groep 50 jaar en is de geschiedenis van de vereniging uitgezocht. Dit interessante verhaal is terug te vinden op de website van de vereniging, www.paschalisbaylon.nl, onder het kopje historie.