• De winnende sculptuur van Sergio Ramirez

    wijnand burger
  • Eigen Foto

Sergio Ramirez wint EK Zandsculpturen

ZANDVOORT Voor de zevende keer op rij verrijzen in Zandvoort kunstwerken van zand. Vier staan op het Badhuisplein, twee op het Gasthuisplein en een op het Kerkplein. Ze zijn door zeven zandkunstenaars (carvers) gemaakt. De carvers komen uit verschillende Europese landen en doen mee aan het Europese Kampioenschap Zandsculpturen. Tijdens de opbouw worden ze veelvuldig gade geslagen door het publiek.

Voor de beelden die een omtrek hebben van drie bij drie meter en drieënhalve meter hoog zijn, is ongeveer 200.000 kilo zand nodig. Het is niet het zand van het strand waar iedereen vroeger zijn kasteel bouwde, maar het komt speciaal uit de bedding van de Maas en de Waal. De korrels zijn gezeefd, gewassen en ontdaan van slib. Ze hebben daardoor een stevige structuur gekregen en storten niet bij het eerste buitje of regen in. De carvers bespuiten tijden het maken hun creatie met water, waardoor het zo hard als beton wordt.

Het thema is Leonardo da Vinci en zijn Expressies en Emoties. Hij leefde van 1452 tot 1519 en was een alleskunner. Da Vinci maakte niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar was zijn tijd ver vooruit. Vliegtuigen, voertuigen en duikboten behoorden dan ook tot zijn ontwerpen. Het verband in zijn schilderijen en tekeningen tussen het innerlijk en uiterlijk van de mens komt ook in zijn werk tot uiting. Dat zie je in zijn beroemdste schilderij de Mona Lisa, maar ook in zijn vele tekeningen van menselijke gezichten. Het thema sluit aan bij een expositie in het Teylers Museum in Haarlem, waar in het najaar een grote expositie van de tekeningen van de meester te zien zal zijn.

De prijsuitreiking was zondag 15 juli in het Zandvoorts Museum. Een deskundige jury heeft na lang wikken en wegen een keuze gemaakt. Sergio Ramirez uit Spanje is Europese Kampioen geworden. De jury vindt zijn schepping een prachtige compositie en technisch goed uitgevoerd. Het stelt Leonardo da Vinci voor met een van zijn kunstwerken: een paardje. Het kunstwerk heeft geen titel. De tweede prijs is gewonnen door Slava Lemelianenko uit Oekraïne. Haar beeld stelt het geniale brein van Leonardo da Vinci voor en de geweldige invallen die daar uit voortvloeien. Het heet ook 'The Genius'. De jury prijst de creativiteit van de kunstenaar. Het is een fusie tussen een abstract en figuratief ontwerp. Nicola Wood uit Groot-Brittannië wint de derde prijs. Haar werk heet 'Alive Inside' en beeldt een tekening van Leonardo da Vinci uit. De jury vindt het een harmonieuze compositie met een visuele inwerking.

De organisatie is in handen van de Zandacademie onder auspiciën van de World Sand Sculpting Academy (WSSA). Zij organiseert al meer dan 20 jaar wereldwijd competities. De prijzen worden uitgereikt door Fred Rosenhart, die verkleed is als Leonardo da Vinci. Hij is theatermaker en kunstschilder. In het gemaal Cruquius geeft hij wekelijks een voorstelling over Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik). Cruquius was net als Da Vinci een alleskunner. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom.