• Ellen Toledo

Sporten bij het ontbijt

HEEMSTEDE In de horecagelegenheid van Sportplaza Groenendaal vond dinsdag 7 november de start van het Sportontbijt plaats. Er deden ruim tweehonderd leerlingen mee van zeven basisscholen uit Heemstede. Het sportontbijt was opgedeeld in drie ochtenden, van 8.45 uur tot ongeveer 11.45 uur. op dinsdag 7 november, woensdag 8 en donderdag 9 november. Kinderen van groep 6 gingen eerst gezamenlijk ontbijten en daarna sporten.

Er kon aan allerlei sporten meegedaan worden; tafeltennis, freerunnen, turnen, golf, schaken, dammen, judo, dansen. In totaal konden negen verschillende sporten gedaan worden, verdeeld over drie dagen. Dit alles om het belang van een (gezond) ontbijt te onderstrepen en kennis te maken met verschillende sporten.

Woensdag 8 november om 8.45 uur werd het Sportontbijt officieel geopend door de wethouder van sport, Sebastiaan Nieuwland. Allereerst verwelkomde Pascalle van SportSupport de kinderen. ,,Vandaag is er gekozen om water bij het ontbijt te serveren. Water kun je lekker maken met komkommer of een stukje fruit en is veel gezonder dan al die (fris)drankjes. Op de posters die aan de wand hangen kunnen de kinderen zien hoeveel suiker er in bepaalde drankjes zit en hoeveel je moet bewegen om die calorieën weer te verbranden".

Daarna gaf zij het woord aan de wethouder. ,,Ik vind het heel erg goed dat jullie hier allemaal zijn, vooral om te bewegen maar ook om te kijken wat je nou allemaal eet. Vooral de ochtend is een belangrijk moment van de dag. Ik neem zelf als ontbijt twee boterhammen met pindakaas, een glas melk, een glas jus d'orange en een kopje espresso. En altijd als ik op de fiets stap heb ik een banaan in mijn hand", antwoordt de wethouder op de vraag wat hij zelf als ontbijt eet.

De kinderen lieten zich het ontbijt goed smaken en ook het komkommerwater vonden ze eigenlijk best wel lekker. Na het ontbijt begaven de kinderen zich naar de sportzaal voor de clinics om lekker te bewegen of naar de kleedkamer om de hersens te pijnigen voor een potje dammen of schaken. Het ontbijt werd gesponsord door diverse winkeliers.