• Ellen Toledo

St. Paschalis Baylon trapt jaar af met boerenkool

HEEMSTEDE Het is traditie bij scouting St. Paschalis Baylon om het nieuwe scoutingseizoen in te luiden met een winters tintje, de 'boerenkooldag'. Zaterdag 6 januari rond half twee ging de boerenkooldag van start en verzamelden de welpen en verkenners zich bij de blokhut aan de rand van het Groenendaalse bos.

Om het jaar goed te beginnen was er door de leiding een groot spel bedacht voor alle deelnemers. Na de gezamenlijke "yel" (aanmoedigingskreet) geroepen te hebben, werd de vlag gehesen en vertrokken de kinderen naar de beginpost bij het Aardappelveldje. Daar kregen ze van Remon te horen welk spel er gespeeld zou worden. De opdracht was om door middel van recepten, producten bij diverse posten te halen en daar iets mee te maken; niet echt, maar op papier. De in groepjes verdeelde kinderen kregen een kaartje met de benodigde ingrediënten. Bij de posten stonden onder andere een bakker, een melkboer, een groentenboer en een slager waar ze ingrediënten konden kopen om bijvoorbeeld een ijstaart te maken. Het doel was om bij de beginpost het eindproduct met winst te verkopen. Ook renden er twee tikkers rond, die het spel heel spannend maakten.

Rond etenstijd kwamen ouders, broertjes, zusjes en vriendenleden naar de blokhut en werd er rondom een kampvuur met zo'n negentig personen genoten van een heerlijk bordje boerenkool met worst. De avond werd afgesloten met een nieuwjaarsborrel met Glühwein voor de oudere leden. De boerenkool was heerlijk klaargemaakt door twee leidinggevenden, Karen en Mark, waarbij maar liefst vijfentwintig kilo aardappelen, dertig kilo boerenkool en tachtig rookworsten zijn gebruikt. De scoutinggroep is opgericht in 1933 en is inmiddels uitgegroeid tot een groep van ongeveer zeventig leden, waar kinderen vanaf zeven jaar elke week bij elkaar komen. Op 3 december bestaat Scouting St. Paschalis Baylon vijfentachtig jaar. Eind september zal dit met een groot feest voor alle kinderen gevierd worden.