• Archief

Telefoondieven actief bij kappers en kleine winkels

NOORD-HOLLAND De politie waarschuwt voor twee mannen, die in Noord-Holland (en mogelijk ook landelijk) op pad zijn om telefoons te stelen van winkeliers en klanten van kleine winkels en bedrijven. In Noord-Holland is inmiddels toegeslagen bij enkele kapperszaken. De werkwijze is als volgt: beide mannen komen de winkel of het bedrijfspand binnen. In gebrekkig Engels leidt een van hen het personeel af. Vaak loopt de man met een folder te wapperen, waardoor hij nog meer verwarring zaait. De tweede persoon kijkt intussen waar mobiele telefoons liggen en probeert deze weg te nemen. Variatie op de werkwijze is dat een van hen een folder op een GSM legt en na een kort gesprek de folder weer oppakt, tegelijk met de telefoon.

Het signalement van de verdachten: mannen van 20 tot 22 jaar oud, met een lengte van 1.60 tot 1.65 meter en een licht getint uiterlijk. De ene heeft een tenger postuur en donkerbruin haar (van achteren en de zijkanten kort, bovenop stijl en langer). De andere heeft een normaal postuur en heeft kort donkerbruin haar. Kenmerkend is dat één van de mannen is gezien in een zwarte lederen jasje, waarvan de linker-rugzijde is voorzien van een halve 'skull' (doodshoofd), mogelijk afgezet met strassteentjes. De verdachten rijden mogelijk in een donkerblauwe (sedan) personenauto met witte kentekenplaten.

De politie adviseert zowel winkeliers als klanten om nooit een telefoon ergens onbeheerd neer te leggen. Draag een GSM in de kleding of berg hem goed op. Wie een telefoon met een tracking app heeft, wordt geadviseerd deze te installeren. Wie de telefoondieven aantreft, wordt verzocht direct contact met de politie op te nemen via 112.