• Eigen Foto

Theeconcert met klezmermuziek

HEEMSTEDE In de Oude Kerk (Wilhelminaplein 12) wordt zondag 18 februari vanaf 15.00 uur een theeconcert gegeven met een optreden van het ensemble Rozjinkes. Dit klezmergezelschap speelt melancholisch, vrolijke muziek die mensen weet te raken. Het concert is gratis toegankelijk, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken.

De theeconcerten in de Oude Kerk vinden iedere derde zondag van de maand plaats en hebben een laagdrempelig en sociaal karakter. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen van de uitvoering te laten genieten en een plezierige, gastvrije ontvangst te bieden. Daarom is de entree in principe ook gratis. Iedere maand staat er andere muzikanten op het podium, dit keer de klezmerformatie Rozjinkes, hetgeen staat voor rozijntjes en gelijk het kleinschalie karakter van de formatie goed weergeeft.

Rozjinkes bestaat sinds het voorjaar van 2005. De leden van de band hebben verschillende muzikale roots, van klassiek tot pop, van straatmuziek tot theater. De aantrekkingskracht van de melancholische vrolijkheid van de jiddische klezmermuziek heeft hen bij elkaar gebracht. De naam is afgeleid van het gedicht 'Rozjinkes mit mandlen'. Het gedicht (later een liedje) komt uit het toneelstuk 'Sjoelamis' van Avraham Goldfaden (1840-1908), een beroemde toneelschrijver en -regisseur. Het feit dat over 'bejs-hamikdesj' de tempel, wordt gesproken, geeft aan dat het speelt in de tijd dat de joodse Tempel in Jeruzalem er nog was, dus voor de verwoesting door de Romeinen. Naar het schijnt zingt zij over de toekomst van de joden (vandaar ook de naam Jidele: het 'joodje' staat voor alle joden), die later, in de ballingschap, de kost zullen moeten verdienen met handeldrijven.

Na afloop van het concert is iedereen welkom in de naast de kerk gelegen Pauwehof voor thee of koffie.