• Het Camusette Consort verzorgt een concert.

    Chris Hoefsmit

Theeconcert van sobere schoonheid

HEEMSTEDE Onder auspiciën van de 'Stichting De Oude Kerk' wordt iedere derde zondag van de maand een gratis toegankelijk theeconcert gegeven in de aan het Wilhelminaplein gevestigde Oude Kerk. Zondag 17 maart wordt er van 15.00 tot 16.00 uur opgetreden door het ensemble Arcadelt en het Camusette Consort.

'Een programma van sobere schoonheid' is de titel van het optreden van het ensemble Arcadelt en het Camusette Consort. Beide ensembles spelen onder leiding van Willem Mook, die de zang begeleidt op luit en beide ensembles coacht. Beide gezelschappen zingen polyfone (meerstemmige) muziek uit het Muziekboek van Anna Boleyn. Zij was de tweede vrouw van Hendrik de achtste van Engeland. Polyfone muziek is gecomponeerde meerstemmigheid, dat wil zeggen meerdere melodieën tegelijkertijd al dan niet in verschillende stemregisters. Deze muziek stamt uit de vroege 11e eeuw. In de vroege Renaissance kwam de versimpeling met strenge regels voor de Liturgie.

Het Vokaal Ensemble Arcadelt bestaat uit zeventien zangers (SATB) en voert in hoofdzaak 16de eeuwse polyfone muziek uit. In het jubileumjaar 2011 bracht dit ensemble een programma met een selectie van hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen 10 jaar. Het uit zes solozangers, luit en viola da gamba samengestelde Camusette Consort legt zich toe op motetten en chansons van Josquin des Prez en tijdgenoten. Ook dit ensemble vierde in 2011 haar 10-jarig bestaan.

Het Theeconcert is in principe gratis toegankelijk. Na het concert wordt er wel een collecte gehouden om de kosten te kunnen dekken.