• Victor Bol met zijn originele rookkast

    wijnand burger

Ton Goossens wint Kampioenschap Makreel Roken

ZANDVOORT Op het Raadhuisplein hangt zaterdag 11 augustus 2018 de geur van eikenhout. Twaalf deelnemers dingen mee naar het kampioenschap 'Makreel Roken'. Ze hebben alle twaalf hun eigen kast gebouwd, want naast de best gerookte makreel is er ook nog een prijs voor de origineelste rookkast. Die prijs gaat naar de Zandvoorter Victor Bol. Zijn rookkast bestaat uit een oude kolenkachel, een centrale verwarmingsketel en een watertank. ,,Je kan hem ook voor de barbecue gebruiken", zegt de trotse eigenaar. Hij heeft er ongeveer drie en een half jaar aan gewerkt.

Wijnand Burger

Veel deelnemers zijn lid van de Zeevis Vereniging Zandvoort (ZVZ). De ZVZ organiseert drie maal per jaar een rokerij op het strand. Maar er zijn ook deelnemers van buiten Zandvoort, zoals Jan Bruntink die uit Dordrecht komt. Hij rookt de makreel op 60 á 70 graden. Hij bepaalt op het oog wanneer de makrelen de kast kunnen verlaten. Het roken heeft hij geleerd van zijn schoonvader Jan Paap, een Zandvoorter die naast hem staat. De rookkast van Paap bestaat uit een oude bordenwarmer die in een strandpaviljoen dienst heeft gedaan. Een andere deelnemer komt uit Boskoop, die ook aan wedstrijden meedoet in Katwijk en Noordwijk. Zijn collega naast hem komt uit Noordwijkerhout. En dan is er ook nog nog een deelnemer uit Noordwijk.

De jury bestaat uit burgemeester Niek Meijer, wethouder Gert-Jan Bluijs en twee (vroegere) visventers Jaap Kroon en Arie Koper. Ze kijken eerst naar het uiterlijk van de makreel. Daarna gaan ze proeven. Ze letten op smaak, kleur en droogheid. Ton Goossens wordt uitgeroepen tot de winnaar. De jury vindt zijn makrelen waren qua kleur wat minder, maar de smaak maakt alles goed. De tweede prijs is voor Ron de Jong. Zijn makrelen smaakten lekker pittig en waren mooi droog. Sjaak Witteman heeft zijn makrelen prima op kleur gerookt, maar de jury vind de smaak iets minder dan nummer 2 en 1.

De makrelen zijn gratis beschikbaar gesteld door FishPartners uit Spakenburg. Na de wedstrijd worden ze geveild en de opbrengst gaat naar het goede doel de Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA).