• Gemeente Heemstede

Training voor duurzaamheidsambassadeurs

Wethouder duurzaamheid Sebastiaan Nieuwland kon zelf niet openen, maar liet weten dat dit een heel belangrijk initiatief is om bij te dragen aan de doelstelling van een klimaat neutraal Heemstede in 2050. Duurzaamheidscoördinator Mireille Middendorp heeft vervolgens de inleiding van de dag gehouden. Snel daarna ging de groep van vijftien aanwezigen, onder leiding van Jeroen Winckers van Milieu Centraal, aan de slag. Als onafhankelijke organisatie geeft Milieu Centraal deze training aan geïnteresseerden, die werk willen maken van het verduurzamen van hun omgeving met mede-inwoners. De training geeft antwoorden op vragen als 'Hoe ga je het gesprek aan over het woningen ? Hoe motiveer je ?' Jeroen Winkers legde uit: ,,Bijvoorbeeld door samen vloerisolatie in te kopen".

De training leverde boeiende gesprekken op en dat kwam mede door de samenstelling van de groep. Er waren ondernemers, ambtenaren van gemeente Heemstede, medewerkers van een bank en inwoners uit Heemstede aanwezig. De financieel adviseurs kunnen een drempel voor huiseigenaren wegnemen door groene leningen aan te bieden of te adviseren dat investeren in duurzame maatregelen al snel 5 procent rendement en hoger oplevert. De grootste ambassadeurs zijn inwoners van onze gemeente die al duurzaamheidsmaatregelen in hun woning hebben uitgevoerd. ,,Dit zijn de ervaringsdeskundigen die hun buren kunnen overtuigen dat je woning comfortabeler wordt en dat het niet zo moeilijk is als sommigen denken", aldus Mireille Middendorp.

Deze training bracht verschillende disciplines bij elkaar; ondernemers, ambtenaren, inwoners en adviseurs: allemaal ambassadeurs. Een betere dialoog kun je je niet wensen als het gaat over een duurzame wereld. Er zijn hele concrete afspraken met elkaar gemaakt hoe nu verder. De plannen die tijdens deze training zijn ontwikkeld, zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt en gedeeld via onder meer de Facebookpagina van Duurzaam Heemstede: www.facebook.com/duurzaamheemstede.