• Eigen Foto

Trefpuntcafé met Dieneke Smit

BENNEBROEK Dieneke Smit, bestuurder van de Reigershoeve in Heemskerk, is vrijdag 8 maart vanaf 20.30 uur te gast bij het Trefpuntcafé. Het thema van deze bijeenkomst is 'Pluk de dag voor mensen met dementie'.

De Reigershoeve is een woonzorgboerderij voor mensen met dementie, die gespecialiseerd is in het aanbieden van allerlei activiteiten aan de bewoners. Ook kunnen mensen van buitenaf met dementie er terecht voor dagbesteding. Dieneke Smit vond in haar promotieonderzoek dat activiteiten belangrijk zijn voor het welbevinden van mensen met dementie, ook voor mensen met zeer ernstige dementie. Helaas werden activiteiten nog maar weinig aangeboden en er waren grote verschillen tussen woonzorgvoorzieningen. Zij deed vanuit haar onderzoek verschillende aanbevelingen voor de praktijk. Zoals het integreren van activiteiten in de dagelijkse zorg, het beïnvloeden van de ervaren werkdruk en het creëren van een kleinschalige zorgomgeving om het doen van activiteiten makkelijk te maken. Smit vertelt de aanwezigen van het Trefpuntcafe hoe de Reigershoeve eruitziet, wie er wonen en werken en hoe de zaken georganiseerd worden. Ze vertelt ook waarom activiteiten belangrijk zijn voor mensen met dementie en gaat in op het bieden van activiteiten door mantelzorgers in de thuissituatie.

Het Trefpuntcafé is gratis toegankelijk en wordt gehouden in Het Trefpunt (Akonietenplein 1). De deuren zijn vanaf 20.00 uur geopend.