• Ellen Toledo

Twee dieren vinden nieuw baasje op open dag Dierentehuis

ZANDVOORT Wie altijd al heeft willen weten hoe het er in een dierenasiel aan toegaat, kon zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen bij Dierentehuis Kennemerland, gevestigd aan de Keesomstraat 5 in Zandvoort. Er kon niet alleen een kijkje in de keuken van het tehuis worden genomen, ook waren er diverse activiteiten waaronder een markt met kraampjes van onder andere imkerij Bee Happy en Tante Lies Brocante, een speurtocht voor kinderen, een kleine speelgoedbeurs, een loterij en de allerkleinsten konden zich als dier laten schminken. De opbrengst van de activiteiten komt ten goede aan de asieldieren.

Op de open dag konden dieren wel 'gereserveerd' worden, ze werden deze dag niet geplaatst. En dat is ook gelukt. ,,Er zijn twee reserveringen gekomen voor twee katten", vertelt vrijwilligster Wilma Valkestijn. ,,Op dit moment zijn er bij ons geen honden die een baasje zoeken. De honden die hier nu zijn, zijn allemaal hier vanwege vakantie of andere bezigheden van de eigenaren en zijn te gast in het pension. Op één hond na, Boyke, een hele lieve Stafford reu van anderhalf, die vier dagen geleden bij ons binnen gekomen is. Maar ook voor Boyke is al belangstelling getoond", voegt ze er glimlachend aan toe, terwijl ze Boyke een stevige knuffel geeft.

Dierentehuis Kennemerland is een dierenasiel/-pension van de Dierenbescherming in Zandvoort. Het dierentehuis heeft vooral een regiofunctie. Zwerfdieren uit de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort worden hier opgevangen. In het dierentehuis zijn een aantal beroepskrachten werkzaam. Samen met zo'n zestig vrijwilligers wordt alles in goede banen geleid. Het asiel geeft uitvoering aan de wettelijke zorgplicht van de gemeenten voor de opvang van zwerfdieren in de eerste twee weken van hun verblijf. De opvang voor de eerste twee weken wordt betaald door de gemeenten. Dit is echter niet afdoende om de rekeningen te betalen en daarom is men afhankelijk van giften.