• Carel le Brun

Twee meter PvdA bestand naar Noord-Hollands Archief

Zo'n 1,5 meter archief uit de periode 1972 tot 2007 is overgedragen aan het Noord-Hollands archief. Het is de eerste Heemsteedse politieke partij die het afdelingsarchief op deze wijze voor iedereen toegankelijk maakt. Bij de overhandiging van de dozen met notulen, publicaties en brieven was ook aanwezig Ad van Amerongen, sinds zijn studententijd lid van de Heemsteedse partijafdeling . Hij was in de periode 1976- 1986 raadslid en fractievoorzitter en was in die periode tevens drie jaar wethouder. Een combinatie die tegenwoordig niet meer bestaat. "Als wethouder was je tevens raadslid en had je dus ook stemrecht. Dat betekende dat duidelijk was wat je partijstandpunt was binnen het college. Als wethouder was je ook voorzitter van Commissievergaderingen. Tegenwoordig treedt het college met een gezamenlijk standpunt naar buiten en hebben de wethouders geen stem. Persoonlijk vind ik dat jammer".

Toen van Amerongen raadslid/wethouder was, vertegenwoordigde hij Progressief Heemstede, een combinatie van PvdA, D66, PSP en PPR, gedurende de periode 1974-1990 waarin ook de latere commissaris van de Koningin Harry Borghouts namens de PSP vertegenwoordigd was. "Die samenwerking eindigde toen D66 eruit stapte omdat die partij meende op eigen kracht meer stemmen te halen". Van de zaken die in de periode speelde was de voorgenomen bouw van het sportcomplex inclusief zwembad Groenendaal rond 1980 een onderwerp waartegen van PvdA zich verzette. "Te duur en te grootschalig voor onze kleine gemeente. Het is er toch gekomen, maar de laatste tijd dreigde sluiting van het zwembad vanwege de benodigde renovatiekosten." Zijn positie als wethouder kwam in éénmaal in gevaar. En dat om iets redelijks onbenulligs. "In de periode van discussie over kernwapens vroeg Vredesplatform Heemstede (Ja tegen het leven, Nee tegen kruisraketten) of zij met een kraampje bij de bibliotheek mochten staan. Dat leek mij geen probleem en ik gaf zonder overleg toestemming. Dat werd nog een heel dingetje wat er uiteindelijk toe leidde dat ook de tegenstanders van ontwapening er met een kraam stonden".

Over het huidige gemeentebestuur is van Amerongen wel tevreden. Vooral burgemeester Heeremans (PvdA) zwaait hij alle lof toe. "Zij is de beste burgemeester die ik heb meegemaakt. Zij is intelligent , verbindt mensen, heeft humor en is wars van kapsones. Jammer dat zij met pensioen moet". En als hij toch nog een verbeterpunt moet noemen over de raad: "De bestuurders zouden zeer nog meer in de gemeente mogen laten zien".

Ad van Amerongen: "Heeremans de beste burgemeester die ik heb gekend."

--