• Eigen Foto

Uitreiking Minerva Cultuurprijs en nieuwjaarsconcert

HEEMSTEDE De Heemsteedse Kunstkring organiseert voor zondag 13 januari de traditionele Nieuwjaarsconcert. Na afloop van het concert wordt de Minerva Cultuurprijs uitgereikt aan de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. Het concert start om 14.00 uur in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein.

Het concert wordt verzorgd door het Rodion Trio, dat bestaat uit Diederik Ornée, klarinet, Annelies Vrieswijk, saxofoon en Mark Toxopeus op piano. De drie musici studeerden met veel succes aan Conservatoria in Amsterdam, Groningen, Arnhem, Trossingen en Stockholm en hebben elk al diverse Concoursprijzen gewonnen. Het Rodion Trio heeft in korte tijd naam gemaakt als een ensemble dat op basis van eigen arrangementen bekende klassieke werken opnieuw interpreteert. Dat levert een zowel herkenbaar als verrassend Nieuwjaarsprogramma op met orkestrale muziek in een huiskamerbezetting. Componisten als Rossini, Corelli en Tsjaikovski komen deze middag op een originele manier langs.

Het bestuur van de Heemsteedse Kunstkring kent vanaf 1994 eens in de drie jaar de Minerva Cultuurprijs toe. De Cultuurprijs 2018 is op voordracht van de Minerva-commissie toegekend aan De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. De uitreiking van de prijs vindt plaats na afloop van het Nieuwjaarsconcert. De Cultuurprijs is bedoeld als waardering en stimulans voor culturele prestaties en initiatieven in de gemeente Heemstede en het naburige Bennebroek, dat sinds 2009 deel uitmaakt van de gemeente Bloemendaal. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden. Al sinds de oprichting in 1947 spant de Historische Vereniging zich in om de belangstelling voor de geschiedenis van Heemstede en Bennebroek levend te houden en de kennis daarover door te geven. Daarnaast stelt de vereniging zich ten doel het karakter te behouden van dat wat in Heemstede en Bennebroek om uiteenlopende redenen waard is om in stand te blijven. De Vereniging zet zich in voor behoud en hergebruik van historische gebouwen, strijdt tegen verpaupering en verkrotting en heeft daarbij al vele successen geboekt. Actuele aandachtspunten van de Historische Vereniging zijn onder meer: het groen houden van het Manpadslaangebied, de zorg om religieus erfgoed en de toekomst van onze buitenplaatsen.

De Minerva-commissie bestaat dit jaar uit Arno Koek, boekhandelaar in Heemstede en winnaar van de vorige Minerva Cultuurprijs, Piet-Heijn van Mechelen, onder meer jarenlang voorzitter van het Heemsteeds Philharmonisch Orkest en Annelies van Bruinesse, bestuurslid van de Heemsteedse Kunstkring.

Aansluitend aan het concert vindt de uitreiking van de Minerva Cultuurprijs plaats. Na afloop van concert en prijsuitreiking is er gelegenheid tot napraten in de Pauwehof, onder het genot van een hapje en een drankje. Leden van de Kunstkring en genodigenden hebben gratis toegang, de entreeprijs is € 10,00.