• Eigen Foto

Veel aandacht voor Boekenweek bij Blokker

HEEMSTEDE Boekhandel Blokker (Binnenweg 138) besteedt ook dit jaar weer ruimschoots aandacht aan de 84e Boekenweek die van 23 tot en met 31 maart plaats vindt. Het thema is dit jaar 'De moeder de vrouw'. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bij Blokker, en bij andere boekhandels, krijgen klanten in de Boekenweek bij besteding van 12,50 euro of meer het Boekenweekgeschenk 'Jas van Belofte' van Jan Siebelink cadeau.

In de Boekenweek komen diverse auteurs bij Blokker op bezoek. Afgelopen weekend kwamen onder andere Murat Isik, Nicolien Mizee en Peter Buwalda langs. Woensdag 27 maart is Inge de Bever vanaf 10.30 uur te gast. Zij geeft een lezing over 'Moederland, een vrouwenleven in twee culturen'. Een jonge Nederlandse studente trouwt in 1980 met een Turk en komt daardoor in aanraking met een ander land, een andere cultuur, taal en samenleving. Wat betekent dat voor haar leven? Hoe verovert ze een plek binnen haar Turkse schoonfamilie, hoe ervaart ze het reilen en zeilen van alledag in Turkije? Wat valt haar op, wat maakt ze mee, en hoe verandert dat in de loop van bijna vier decennia? De rode draad in het boek is de relatie tussen de hoofdpersoon en haar Turkse schoonmoeder. Hoewel de persoonlijke en cultuurgebonden verschillen aanvankelijk groot lijken, blijken er gaandeweg toch veel overeenkomsten te zijn tussen deze vrouwenlevens. Vanuit het gedeelde besef dat vrouwen overal te maken krijgen met dezelfde dilemma's, maken argwaan en behoedzaamheid plaats voor waardering en solidariteit. In de autobiografische roman Moederland laat Inge de Bever een huwelijk en een leven zien in twee landen en culturen. Een rijk boek vol opmerkelijke, grappige en aangrijpende gebeurtenissen en personages, waarin het vreemde vertrouwd wordt en uiteindelijk heel herkenbaar blijkt te zijn. In een prachtige stijl, vaak humoristisch, soms poëtisch en ontroerend, komen grote levensthema's bijna terloops voorbij.

Donderdag 28 maart geeft Pauline Broekema vanaf 20.00 uur een lezing over 'Het uiterste der zee' (entree 7,50 euro). Dit is een familiegeschiedenis over twee Joodse families uit het land achter de dijken. In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi's zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn. Het uiterste der zee toont de veerkracht en de moed van mensen en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd.

Zaterdag 30 maart is de winnaar van de Boekhandelsprijs 2019 vanaf 14.00 uur te gast: Johan Fretz. Hij signeert zijn boek 'Onder de paramariboom'. Fretz is een Nederlander. Dat hij gemengd bloed heeft, is hem tot nu toe nauwelijks opgevallen; vooral anderen lijken zich tegenwoordig druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond. Daar wordt niet alleen duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden, maar ook dat het tijd is om de demonen van zijn familie voor eens en voor altijd te begraven. 'Onder de paramariboom' is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Reserveren voor alle bijeenkomsten is gewenst en kan via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472. Voor meer informatie: www.boekhandelblokker.nl.