• Taeke, Myrthe en Mette leggen een krans namens de Heemsteedse scholen

  Ellen Toledo
 • Taeke de Bos

  Ellen Toledo
 • Mette Smit

  Ellen Toledo
 • De stille tocht

  Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Myrthe Hessels

  Ellen Toledo
 • Ellen Toledo

Veel kinderen bij herdenking in Heemstede

HEEMSTEDE Tijdens de dodenherdenking van 4 mei werden in Heemstede de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Even na half acht vertrok een stille tocht vanaf het raadhuis naar de monumenten op de Vrijheidsdreef. De stoet van rond de driehonderdvijftig mensen arriveerde kort voor acht uur bij het Vrijheidsbeeld en het Joods Monument, waar Harmonie St. Michaël gepaste muziek speelde.

Om ook kinderen meer bij de herdenking te betrekken, waren er dit jaar bankjes speciaal voor kinderen klaargezet, zodat zij een eigen plek hadden en waren er bloemen beschikbaar die zij zelf bij het monument mochten leggen. Burgemeester Nienhuis. "Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse slachtoffers, allen burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesmissies nadien."

Daarna volgt twee minuten stilte waarna het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus wordt gezongen. Mette Smit, leerling van de Bosch en Hovenschool draagt het gedicht 'Vrede geef je door' voor, gevolgd door Taeke de Bos van de Jacobaschool en Myrthe Hessels van de Haemstede-Barger die ook een gedicht voordragen. Nadat de burgemeester en de teamchef van de politie Kennemer Kust een krans bij het Vrijheidsbeeld hebben gelegd, leggen Mette, Taeke en Myrthe een krans namens de Heemsteedse scholen gevolgd door een vertegenwoordiging van veteranen. Daarna mogen allen kinderen een bloem leggen bij het beeld en een steentje bij het Joods Monument.

Burgemeester Astrid Nienhuis: "In vrijheid kiezen. Woorden die tot nadenken stemmen. Ik heet u allen van harte welkom bij deze dodenherdenking in Heemstede. Fijn dat u met velen gekomen bent om samen onze gevallenen te herdenken. Het beeld – een vrouw die haar boeien slaakt – staat symbool voor 45 oorlogsslachtoffers. Het Boek van de Namen, een tastbare herinnering aan de 163 joodse slachtoffers uit Heemstede. Allen gevallenen."

"Nu er steeds minder mensen zijn die WOII zelf meemaakten en overleefden en met de viering van 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht, lijkt het juist nu belangrijk verhalen en ervaringen uit die tijd met elkaar te delen. Zoals David Asser dat vanavond met ons zal doen. Om zo stil te staan bij onze verworven vrijheid en met heel ons hart daarvoor te kiezen. Racisme, antisemitisme, discriminatie, samenzweringstheorieën, scheldpartijen, moordaanslagen en uitsluiten van groepen en/of individuen: factoren die aan de basis lagen van conflicten van toen. Maar ook nu het komt dagelijks voor. In de fysieke en digitale werkelijkheid. We luchten soms onnadenkend ons hart zonder voldoende rekenschap te geven van gevoelens van anderen. Wat doen we als we daarvan getuige zijn? "In vrijheid kiezen" is het thema voor 4 en 5 mei. Intolerantie en uitsluiting zijn keuzes. Vrede, vrijheid, democratie en insluiting ook. Welke keuze maakt u iedere dag? U heeft straks de gelegenheid langs de monumenten te lopen, een bloem neer te leggen bij de Vrouw of een steen bij het Boek. En zo stil te staan bij de prijs die gevallenen hebben betaald voor onze vrijheid."

Gastspreker David Asser, inwoner van Heemstede en rector-bestuurder van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam, sprak tijdens zijn toespraak over de herinneringen aan zijn vader die ondergedoken heeft gezeten. ,,Na de oorlog heeft zijn generatie een prestatie geleverd waar ik alleen maar tegen kan opzien. Ondanks alle verschrikkingen toch opnieuw een start gemaakt, opnieuw gaan leven." Aan het slot van de ceremonie kon er door iedereen bloemen bij het Vrijheidsbeeld of een steentje bij het monument worden neergelegd.

Ellen Toledo