• Het mooie weer nodigden velen uit om in het grasveld van de muziek te genieten

  Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Triple B

  Ellen Toledo
 • The Living Museum

  Ellen Toledo
 • The Living Museum

  Ellen Toledo
 • Spaanse tapas maken in het Dorpshuis

  Ellen Toledo
 • De rodeostier is heel populair bij de kids

  Ellen Toledo
 • Binnen in de kerk op Park Vogelenzang

  Ellen Toledo
 • Jaap Verschoor (HVHB) in gesprek met een bezoeker

  Ellen Toledo
 • Roel Schotanus tijdens zijn rondleiding op Park Vogelenzang

  Ellen Toledo
 • Roel Schotanus geeft een rondleiding op Park Vogelenzang

  Ellen Toledo

Veel te doen op geslaagd eerste Lentefestival

BENNEBROEK-VOGELENZANG Afgelopen weekend bruiste het van cultuur in de Bloemendaalse dorpen. Tijdens de eerste editie van het Lentefestival Bloemendaal was er voor jong en oud van alles te doen. Zang, dans, film, een verteltheater, literatuur, exposities en workshops, een muziekspeeltuin, een sterrenwacht en nog veel meer.

Ellen Toledo

De openingsavond van het Lentefestival vond vrijdag 17 mei plaats in openluchttheater Caprera in Bloemendaal met een gevarieerd programma van klassieke- en popmuziek. In Bennebroek gaf de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek zaterdag 18 mei een aantal rondleidingen over het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Park Vogelenzang. Een stukje Bennebroek met een boeiend verleden, een bijzonder landschap, een rijke natuur, enkele fraaie gebouwen en een spannende toekomst. Bennebroeker Roel Schotanus nam groepjes belangstellenden mee, blikte terug in het verleden en keek vooruit naar de toekomst. Daarbij ging hij ook in op het spanningsveld tussen enerzijds de cultuurhistorische en landschappelijke waarde en anderzijds de plannen om op het terrein ook woningen en appartementen te bouwen.

Vóór de kerk op het terrein (Carré) gaf de Big Band van muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA) elk uur een concert. Sinds enkele jaren heeft KNA een 'jazzy' orkest onder de naam "Triple B". De naam is een verkorting van "Big Band Bennebroek". Het mooie weer nodigden velen uit om in het grasveld van de muziek te genieten. Kinderen dansten en sprongen ook vrolijk mee op de muziek. Onder leiding van de enthousiaste beroepsdirigent Lorenzo Mignacca bracht het orkest een swingend muzikaal programma van bekende jazzy muziek ten gehore. Zanger Jules Hagens vertolkte een paar onvervalste evergreens en liet iedereen mee swingen met 'New York' van Frank Sinatra .

Belangstellenden konden op het terrein van Park Vogelenzang ook een kijkje nemen bij 'The Living Museum', een vrijplaats voor mensen met en zonder een achtergrond in de psychiatrie. De muren zijn bedekt met wat in de volksmond Outsider Art genoemd wordt, ook van zeer getalenteerde kunstenaars. Achter elk kunstwerk schuilt een verhaal en soms heeft dat verhaal te maken met het terrein waar het museum gevestigd is. Een heuse Artists Community die door vrijwilligers en de kunstenaars zelf wordt gerund. Er is een grote expositieruimte en elke laatste zondag van de maand is er een open dag waarop deze indrukwekkende kunstwerken bekeken kunnen worden.

In het Dorpshuis in Vogelenzang konden tieners tussen de tien en achttien jaar zaterdag terecht voor een culturele Spaanse middag. Buiten stond een heuse rodeostier waarop ze moesten proberen zo lang mogelijk te blijven zitten. Met verhitte gezichtjes werd de rodeostier bereden, waarbij er zelfs een record van zeven minuten werd gehaald door een van de jongetjes. De meisjes keken van een afstand toe, ze vonden het toch een beetje eng om zelf de stier te berijden. Binnen in het in dorpshuis , dat versierd was met Spaanse vlaggetjes, servetjes en onderzetters mochten de kinderen zelf Spaanse tapas maken om deze vervolgens lekker op te eten of mee naar huis te nemen.