• Raymond Borghardt

Veiligheid in de Haarlemse regio - deel 4

REGIO Nederland heeft sinds 2013 de nationale politie. Achter de schermen is er zeer veel gebeurd maar voor de burger is er zichtbaar niet veel veranderd. Bestuurlijk gezien zijn er wel grote verandering geweest. Vroeger was de burgemeester hoofd van de politie en nu is deze alleen nog verantwoordelijk voor de openbare orde. De politie 'valt' nu onder de minister waardoor besluitvorming over minder schijven gaat. Voor Heemstedenaren is het meest zichtbare de sluiting van het politiebureau. Er zijn andere mogelijkheden voor terug gekomen. Zoals het zogenoemde '3D-aangifteloket' in het bibliotheekgebouw aan het Julianaplein 1. Sinds de sluiting van de publieksfunctie van het bureau aan de Kerklaan in de zomer 2016 kunnen inwoners van Heemstede gebruik maken van dit aangifteloket. Het 3D-aangifteloket is 7 dagen in de week van 9.00 uur tot 22.00 uur op afspraak beschikbaar.

Voor veel bewoners is de politie de agent die we dagelijks zien. Er zijn binnen het korps diverse specialiteiten: de recherche, de mobiele eenheid, arrestatieteams, hondenbrigade, et cetera. Iedere agent volgt een basisopleiding. Deze bestaat uit diverse modules en is een combinatie van werken en leren. Een aspirant agent gaat niet direct alleen de straat op en heeft ook niet direct een dienstwapen. Dit alles gaat zeer gefaseerd. Tijdens de opleiding wordt er in de organisatie bij diverse disciplines meegelopen.

Alle plaatsen in Nederland hebben wijkagenten. De naam zegt het al ze zijn werkzaam in de wijk. Heemstede heeft er drie. Robin Hoogervorst is daar een van,

Hoogervorst: ,,Sinds juni 2015 ben ik wijkagent in Heemstede. Hiervoor heb ik in verschillende plaatsen gewerkt, vooral in het district Haaglanden (Den Haag). Voor de functie van wijkagent moet je solliciteren". Hoogervorst heeft een grote staat van dienst en brengt samen met zijn collega's veel ervaring mee naar Heemstede ,,Naast de reguliere inzet heb ik ook gewerkt voor onder andere de mobiel eenheid, arrestatie eenheid en zelfs als schipper. Handhaving op het water is erg belangrijk. Dit gaat onder andere over het controleren op snelheid, drank misbruik en het in bezit hebben van de juiste papieren".

Enkele jaren geleden is Hoogervorst bij een aanhouding ernstig gewond geraakt. Inmiddels is hij nu aan het laatste stuk revalidatie bezig. ,,Samen met collega's wilde ik inbrekers staande houden. Ik ben toen door een auto overreden. Helaas kan ik nu nog niet volledig deel uitmaken van de uniformdienst. Nog een paar weken en dan ben ik weer volledig hersteld". Het politiewerk blijft risicovol. Bij situaties waar de burger een stap naar achteren doet, zet de agent een stap vooruit. De drie wijkagenten maken onderdeel uit van een breder netwerk. ,,De samenwerking met gemeente, scholen, verhuurders en andere relevante partners is prima". Een kerntaak is uiteraard het handhaven maar direct en indirect is preventie ook een onderdeel. Door ons netwerk voorkomen we een hoop narigheid". Goede voorlichting over heling is een voorbeeld. ,,Wanneer iemand gestolen waar koopt, is het mogelijk dat hij daarvoor wordt veroordeeld. Vooral jongeren beseffen de mogelijke consequenties niet. Stel je koopt een gestolen brommer en wordt aangehouden. Wanneer je veroordeeld wordt, heb je een strafblad. Voor bepaalde beroepen heb je een verklaring omtrent gedrag nodig en die krijg je dan niet meer".

Het aantal inbraken in Heemstede blijft een thema. Mensen zijn hier gemiddeld toch meer op vakantie. Veelal laten bewoners hun huis zichtbaar 'niet thuis' achter.

Door vergrijzing van de bevolking zijn er ook meer slachtoffers van andere criminaliteit. ,,Er is een toename van babbeltrucs, dit gaat heel geraffineerd. Iemand belt aan en zegt dat hij van een zorginstelling en komt zo de woning binnen. Vraag altijd om een legitimatie of bel het bedrijf waarvan iemand aan de deur staat". De politie gaat hier verder op investeren, het bereiken van oudere inwoners blijft een aandachtspunt. ,,Veel ouderen hebben geen internet en halen hun informatie uit de krant. Huis-aan-huisbladen als de Heemsteedse Courant kunnen hier zeker een bijdrage aan leveren".

Wanneer burgers slachtoffer zijn van criminaliteit wordt dit niet altijd bij de politie gemeld. ,,Melden/aangifte doen is ontzettend belangrijk. Stel je fiets wordt gestolen en je doet geen aangifte, dan kunnen we de fiets ook nooit meer traceren. Soms vinden we een busje met gestolen fietsen. Deze kunnen alleen terugbrengen wanneer er aangifte is gedaan. Bij inbraak geldt hetzelfde doe aangifte. Er wordt bij inbraak altijd op locatie onderzoek gedaan om te kijken of er sporen van de daders zijn".