• Ellen Toledo
  • Jeugd brandweerlieden houden het vuur in toom

    Ellen Toledo
  • Thijs neemt zijn prijs in ontvangst

    Ellen Toledo

Verbranding op Vrijheidsdreef druk bezocht 

HEEMSTEDE Het was woensdag 10 januari een drukte van belang rondom de Vrijheidsdreef in Heemstede. Traditiegetrouw was hier in het begin van het nieuwe jaar weer een kerstboomverbranding. De inwoners van Heemstede konden hun kerstbomen vanaf 8 januari aanbieden langs de openbare weg. Kinderen die kerstbomen hadden opgehaald en ingeleverd, konden mooie prijzen winnen. Voor elk exemplaar ontvingen zij twintig eurocent en een lootje.

Om 18.30 uur verwelkomt Rinke van den Bor (coördinator evenementen gemeente Heemstede) de vele kinderen, ouders en andere belangstellenden die zich rondom het podium verzameld hadden. Vervolgens geeft hij het woord aan wethouder Sebastiaan Nieuwland, die de prijsuitreiking zal verrichten. Om de spanning op te voeren, noemt de wethouder de lotnummers van links naar rechts. Er zijn zeventien prijzen te winnen, waaronder een Playstation 4 als hoofdprijs, die onder luid applaus in ontvangst wordt genomen door een dolblije Thijs (7).

 

Er is een behoorlijke brandstapel gemaakt van ongeveer tweeduizend kerstbomen, wat volgens de brandweer Kennemerland meer is dan voorgaande jaren. Om zeven uur wordt de enorme stapel aangestoken door de brandweer. Leden van de jeugdbrandweer spuiten met water langs de vuurzee om rondspattende vonken te voorkomen. Tijdens de vuurzee is de hitte goed voelbaar en menig toeschouwer doet een paar stapjes achteruit. ,,Anders heb ik straks geen wenkbrauwen meer over". Een mevrouw die met haar dochter het spektakel vol bewondering gadeslaat vertelt: ,,Ik heb echt respect voor die brandweervrouwen, ik zou het ook graag willen doen maar heb er niet voldoende fysieke conditie voor. Het lijkt me een heel zwaar beroep, maar vind het super stoer".

 

Op het trapveldje is een kraampje waar gratis warme chocolademelk, beschikbaar gesteld door de gemeente Heemstede, wordt ingeschonken door de Vrienden van de Kinderboerderij. Tussendoor zorgen muzikanten van het  Klijn Örkest Heemstede van de St. Michaël Harmonie voor muziek.