• Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Vrouwen worstelen door modder

ZANDVOORT Meer dan drieduizend vrouwen kwamen zaterdag 8 september naar het circuit van Zandvoort. Ze hebben zich ingeschreven om de Muddy Angel Run, een modderparcours van 5 kilometer af te leggen. Maar het is geen wedstrijd. Er mag hard of zacht gelopen worden. Het parcours mag zelfs wandelend afgelegd worden. Wel wordt iedereen die aan de start verschijnt automatisch een Muddy Angel, een modderengel.

Veel deelnemers willen gewoon een onvergetelijk dag beleven. Wat is er leuker dan met vriendinnen, collega's of familie gezamenlijk door de blubber te sjokken. Maar sommigen lopen ook om een familielid of iemand uit hun omgeving te ondersteunen, die het gevecht met borstkanker moet of moest aangaan. Van ieder kaartje of verkocht artikel wordt één euro aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation geschonken. Ook bestaat de mogelijkheid om bij aankoop van het kaartje een schenking te doen voor de stichting. De Antoni van Leeuwenhoek Foundation doet fundamenteel onderzoek naar de ontwikkeling van menselijke cellen om de ziekte kanker beter te kunnen behandelen. Ook doet zij onderzoek naar Immuuntherapie, waarbij het eigen afweersysteem kankercellen kan vernietigen.

Voor de dames gaan starten wordt er een warming-up gehouden. Ze hebben allemaal een hoofdband met een nummer erop. Daardoor zijn ze herkenbaar als er een foto gemaakt wordt, want bij veel hindernissen is het een behoorlijk geklieder. De eerste hindernis is al een waterbak en na een stevige loop door de duinen wachten een paar stevige klimpartijen. Dan volgt het modderbad om tenslotte door een bak schuim de finish te bereiken.

De dames zijn veelal in het roze gekleed. Maar na het afleggen van het parcours is daar niet veel meer van te zien. Ze zijn veelal met groepjes van familie, buren of collega's, maar soms ook met zijn tweeën of drieën. ,,Ik ben hier met mijn collega's", zegt een van de deelnemers. ,,We hebben de aankondiging op Facebook gezien en besloten spontaan mee te doen. Een collega van ons is zes jaar geleden aan die ziekte overleden. Maar het was ook erg leuk en we hebben nog gelachen onderweg."