• Archief

Waarschuwing voor oplichtster in Heemstede

HAARLEM/HEEMSTEDE In de Haarlemse regio is momenteel een oplichtster actief die mensen met een zielig verhaal 15 euro afhandig probeert te maken. Het verhaal vertoont veel gelijkenissen met dat van 'barones Vrija', een oplichtster die vorig jaar door de Haarlemse politie werd aangehouden.

Huub Laterveer werd vorige week in de Heemsteedse Postlaan door de oplichtster aangesproken. ,,Het was een keurig geklede dame van middelbare leeftijd op de fiets", zo vertelt hij. ,,Ze vroeg of ik compassie had met de medemens en vertelde dat een vriend haar had verlaten, zij problemen had met haar ABN bank en vanavond haar huur moest betalen. Omdat zij geen geld had, vroeg ze mij of ik haar 15 euro zou willen geven. Ondanks haar treurige verhaal heb ik haar dit geld niet gegeven. Zij wilde toen graag weten waarom ik haar geen geld wilde geven, waarna zij omkeerde en terugging richting Binnenweg".

Laterveer vertrouwde de zaak niet en ging thuis op onderzoek. Google leerde hem dat de politie in augustus 2017 een 'barones' Vrija had aangehouden voor oplichting van oudere mannen. ,,Destijds vroeg ze echter nog 10 euro, nu 15. Bij haar aanhouding had ze 160 euro op zak, dus blijkbaar zijn er heel wat mensen die in haar verhaal trappen".

De agent die de 'barones' vorige jaar heeft aangehouden, wijkagent Jan Siertsema, laat weten dat deze dame al jaren van deze werkwijze gebruik maakt. Helaas blijkt er niet veel te doen aan haar praktijken. ,,Voor bedelen kan zij op grond van de APV gepakt worden, maar oplichting is moeilijk te bewijzen. Al met al maakt zij zo veel slachtoffers met haar verhaal en haalt zij ongetwijfeld regelmatig geld op".

Dat bewijst ook een aanvullende mail van de heer Laterveer. Hij laat de krant weten: ,,Vanmorgen iemand gesproken die ik wilde waarschuwen voor deze praktijken. Helaas voor deze man was het te laat. Hij vertelde vorige week door de vrouw te zijn aangesproken met een identiek verhaal en hierna had hij haar de gevraagde 15 euro gegeven waarop hij van haar een dikke knuffel kreeg".