• Na het voorlezen tijd voor een gezamenlijke lunch

  Ellen Toledo
 • Cybil van Dam overhandigt Martha een boeket bloemen

  Ellen Toledo
 • Wethouder Struijf leest het verhaal - Straatje - voor

  Ellen Toledo
 • Kees Prins en Martha ter Heijden

  Ellen Toledo
 • Warme woorden voor Martha ter Heijden

  Ellen Toledo

Wethouder Struijf leest 'Het Straatje' van Yvonne Keuls voor

HEEMSTEDE In het kader van Nationale Ouderendag werd vrijdag 5 oktober op zo'n honderdvijftig locaties in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Dit jaar was het de zesde editie en lazen onder anderen Yvonne Keuls, Erik van Muiswinkel, Humberto Tan, Dionne Stax, Simone Weimans, Lodewijk Asscher en Joris Linssen voor. Op iedere locatie werd 'Straatje' voorgelezen, een speciaal voor deze gelegenheid door Yvonne Keuls geschreven verhaal. In Heemstede werd er in Plein1 ook een Voorleeslunch georganiseerd, waarbij wethouder Sjaak Struijf aanwezig was om het verhaal voor te lezen.

Ellen Toledo

Voor deze gelegenheid waren ook Sybil van Dam en veel deelnemers van de Verhalentafel aanwezig, omdat deze dag ook een feestelijk tintje had in verband met de opening van het gebouw Plein1. ,,Maar iedereen is welkom hoor", aldus Martha ter Heijden, vestigingsmanager van de bibliotheek. De Verhalentafels zijn gezellige bijeenkomsten, onder leiding van Sybil van Dam, waarbij deelnemers elkaar verhalen vertellen over het leven van vroeger in Heemstede.

Na een welkomstwoord van Martha ter Heijden, leest de wethouder het verhaal 'Straatje' voor, dat gaat over een spontane ontmoeting tussen een man en een vrouw die herinneringen ophalen uit hun jeugd. ,,Het tuinpad van mijn vader gevoel", zoals de wethouder het zo treffend omschrijft en wat bij de aanwezigen ook veel herkenning oproept. Na het voorlezen neemt Sybil van Dam het woord. Samen met de deelnemers van de Verhalentafel heeft ze een leuke verrassing bedacht voor Martha ter Heijden, als felicitatie met de vernieuwde bibliotheek. Zij geeft het woord aan Kees Prins die vertelt over zijn mooie ervaringen met de Verhalentafel die op 10 april 2015 van start ging. ,,De vrijdagochtenden voelen als een warm bad, mede door jouw gastvrijheid, interesse en enthousiasme". Daarna overhandigt hij Martha een map met de geschiedenis van de bibliotheek van vroeger tot nu en een boeket bloemen. Martha: ,,Ik ben er echt een beetje verlegen van". Er volgen nog een paar warme toespraakjes van enkele andere deelnemers en daarna wordt er gezamenlijk geluncht met verse broodjes, koffie en vruchtensap.