• Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Boekhandel Blokker weer open na grondige verbouwing

HEEMSTEDE De bekende boekhandel Blokker, gevestigd aan de Binnenweg 138, heeft de afgelopen weken een complete metamorfose ondergaan. Na acht weken hard werken kan iedereen vanaf dinsdag 22 oktober terecht in de vernieuwde winkel op het vertrouwde adres. De officiële opening wordt donderdag 31 oktober om 16.00 uur verricht door cabaretier en Heemstedenaar Erik van Muiswinkel. Aansluitend is er tijdens een open huis tot 20.00 uur gelegenheid om rond te kijken.

Ellen Toledo

Eigenaar Arno Koek is zo trots als een pauw als hij door zijn nieuwe 'paradijsje' loopt. Met de uitbreiding van de winkel gaat zijn wens in vervulling. Koek: "Ik ben echt enorm trots. We hebben met een ontwerpbureau een ontwerp gemaakt, je geeft input hoe je het zou willen, zij komen met ideeën en uiteindelijk komt het tot een tekening. Maar een tekening is nog niet de werkelijkheid en als je die werkelijkheid dan ineens voor je ziet ontstaan, dan denk je, wat is dit mooi. Ik ben echt super trots". De nieuwe winkel biedt twee keer zoveel ruimte als het oude pand. Koek: "Vanaf onze overname in 2006 heb ik altijd gedacht, de winkel is net iets te klein. Dertien jaar later doet zich dan het feit voor dat het pand van de buren beschikbaar komt en dan gaat er een wens in vervulling. Want dit blijft toch het leukste stuk van de winkelstraat voor mij. Met een buitenterras waar ik dingen kan doen, boekenmarkten, presentaties, feestjes met kinderen. En het is fantastisch als je dan twee panden naast elkaar kan samenvoegen. We hadden 140 vierkante meter en we hebben er 130 vierkante meter bijgekregen. Dus nu totaal 270 vierkante meter".

Trots laat Koek het podium zien waar lezingen gehouden zullen worden. "Echt een theater stijl. Er komt nog een beamer te hangen die we voor presentaties kunnen gebruiken. We voorzien wat dat betreft ook in een behoefte en proberen daar diversiteit in aan te brengen. Literatuur, geschiedenis, voor kinderen, filosofie, kunst. De oude situatie in de winkel was heel knus en gezellig maar het wordt nu wat comfortabeler. Een mooi podium, geluidsboxen in het plafond zodat het overal goed te horen is en waar iedereen het goed kan zien want door het podium zitten mensen wat hoger. Het wordt allemaal wat comfortabeler en daardoor nog leuker eigenlijk". Het nieuwe interieur oogt fris, licht en strak. "We hebben gekozen voor fris, stijlvol, warm en het creëren van een huiskamergevoel. Want het moet wel intiem blijven".

De winkel is eigenlijk in drie delen verdeeld. "Je komt binnen in een mooie ruimte. Vervolgens kom je achter in een ruimte met een net iets ander karakter waar het podium is en daarna kom je weer in een andere ruimte waar ook de kinderboeken een eigen plek hebben gekregen", legt Koek uit. Hij vertelt trots te zijn op de lokale bedrijven waar hij mee gewerkt heeft en wat ze met elkaar hebben kunnen realiseren. "En wat ik ontzettend leuk vind is dat alle medewerkers van de winkel zo laaiend enthousiast zijn, ze kunnen niet wachten om hier te mogen beginnen".

Dinsdag 22 oktober om 20.00 uur is journalist en schrijver Clairy Polak de eerste gast in de vernieuwde boekhandel. Zij wordt geïnterviewd door journalist Marc Josten over haar roman Voorbij, voorbij. Op 31 oktober om 16.00 uur zal Erik van Muiswinkel de officiële opening verrichten. "Erik van Muiswinkel heeft momenteel een liedjesprogramma over drs P. Die was een taalvirtuoos en taal hoort weer bij een boekhandel dus dan is de cirkel rond".