• Mark Drommel bij zijn bedrijfswoning

    Wijnand Burger

Zandvoortse visboer in problemen

Zandvoort Vis en cateringbedrijf 'Vis van Floor' vreest voor de toekomst. Het bedrijf en de naast gelegen constructiewerkplaats is gevestigd in aan de Kamerlingh Onnesstraat en in de zogenoemde Curiedriehoek, waar woningen gebouwd gaan worden. Ook aan de overkant van de straat gaan in de toekomst twee woontorens, huizen met bedrijfsruimte en losse bedrijfsunits verrijzen.

Wijnand Burger

Zowel het vis en constructiebedrijf beschikken over alle Hinderwetvergunningen. In de milieucategorie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden de bedrijven ingedeeld in categorie 3.1. "Dat betekent dat er binnen een cirkel van 50 meter van het bedrijf geen woningbouw mogelijk is," zegt Mark Drommel, eigenaar van het bedrijf. "Dat komt door geur en geluidsoverlast. 's Morgens vroeg begin ik met visbakken en het klaarmaken van de salades en sausen. Ook draaien hier de hele dag koel- en afzuiginstallaties. Naast mijn bedrijf heb ik een werkplaats, waar ik samen met mijn vader de viskarren zelf in elkaar zet. Dat geeft natuurlijk ook het nodige lawaai."

Drommel is bereid mee te werken aan een oplossing en zijn bedrijf en woning te verplaatsen waardoor woningbouw rondom zijn bedrijf mogelijk wordt. "Maar mijn bedrijf is getaxeerd op 200.000 euro. Voor het inrichten van een nieuw bedrijf ben ik minstens 700.000 euro kwijt, wat nog kan oplopen. Dat geld heb ik niet. Zonder ook maar tot een gesprek te zijn gekomen met het gemeentebestuur over een oplossing, wordt ik weggezet als lastig en een zeurpiet en hoor ik opmerkingen alsof ik er alleen maar beter van wil worden. Ook probeert men mij in een lagere milieucategorie te plaatsen, waardoor woningbouw mogelijk wordt. Maar dan kan ik vele klachten verwachten van de omwonenden. Ik vrees dat het op den duur tot sluiting van mijn bedrijf kan leiden."

Wethouder Gert-Jan Bluijs geeft als reactie: "Alle ondernemers zullen nadrukkelijk betrokken worden bij de realisatie van de bouwplannen. De problematiek rond de 3.1 bedrijven in dit gebied zullen hierbij serieus worden genomen en er zal tot een oplossing worden gekomen."