• Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Al tien jaar problemen bij parkeergarage Darwinhof

ZANDVOORT Hoewel de bewoners servicekosten betalen voor de parkeergarage onder hun flat Darwinhof, beweert woonstichting De Key dat het openbare ruimte is. De gemeente beweert echter dat de grond eigendom is van woonstichting De Key is. Door dit meningsverschil ondervinden bewoners van de flat aanzienlijke problemen

"Hoewel er een bord staat dat het parkeren alleen voor bewoners is, parkeren hier ook auto's uit de buurt. Ook gebruiken ze onze garage als winterstalling, bijvoorbeeld om wegenbelasting te ontlopen", zegt Cor Haagsman. Hij is bewoner van de flat en woordvoerder van de andere bewoners. Ook is hij bestuurslid van het Huurders Platform Zandvoort, een bewonerscommissie die opkomt voor de belangen van alle huurders in Zandvoort. Hij is al tien jaar bezig om de moeilijkheden op te lossen. 

DRUGS Maar dat is niet het grootste probleem. "Er wordt hier regelmatig gehandeld in drugs. Er worden auto's verkocht. Jongeren gebruiken de garage als skate en verzamelpunt. Ik heb zelf meegemaakt dat jongeren hier bier drinken en stickies roken en de daken van auto's als tafel gebruiken. Als je dit meldt bij De Key zeggen ze dat je de mensen hier op moet aanspreken. Maar toen een bewoonster van de naastgelegen flat dit heeft deed, werd haar auto tot tweemaal toe bekrast. Dus dan kijk je wel uit de volgende keer."

Parkeerders, die niet in het gebouw wonen en geen sleutel hebben van de voordeur, willen niet omlopen

OLIFANTENPAD ] De Key weigert een slagboom te plaatsen. "Als de garage alleen toegankelijk wordt voor bewoners, dan zal er voor een parkeerplek betaald moeten worden, zeggen ze." Ander punt van ergernis is het pad naast de flat. "Parkeerders, die niet in het gebouw wonen en geen sleutel hebben van de voordeur, willen niet omlopen (de ingang van de garage bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, red.). Ze lopen veelal naast de flat, dwars door het struikgewas om de garage te bereiken. Door de schade die ze aan planten en struiken veroorzaken wordt het een olifantenpad genoemd. De Key plaats iedere keer weer nieuwe boompjes maar die worden iedere keer weer vertrapt. Gelukkig hebben ze toegezegd hier wat aan te gaan doen en een betere afsluiting van het pad te gaan maken."

EXTRA SCHOONMAAK Er zijn nog meer klachten. "Hoewel er voor schoonmaak betaald wordt, voelen enkele bewoners zich gedwongen twee maal per jaar de garage extra schoon te maken. De garage wordt vaak als opslagruimte gebruikt en mensen die in de late avond of 's nachts thuis komen voelen zich niet veilig en durven geen gebruik te maken van de garage." Kortom, er valt heel wat op te lossen aan de Darwinhof. 

Wijnand Burger