• De contouren van de Arie Luyendijk kombocht, de laatste bocht voor het rechte stuk, zijn al duidelijk zichtbaar.

    Bert Westendorp
  • Bert Westendorp

Racen met festivalgevoel

ZANDVOORT Met een oude Amerikaanse bus een ritje maken over Circuit Zandvoort is een aparte belevenis. Vrijdag kregen vertegenwoordigers van de media de kans om de laatste ontwikkelingen te zien en te horen. Het hele project moet 1 mei tiptop in orde zijn voor de Dutch Formula 1 Grand Prix die 1, 2 en 3 mei Zandvoort domineert.

Graafmachines, bulldozers, en vrachtwagens vormen het decor van de piste die nog flink overhoop ligt. Opzienbarend was de kennismaking met één van de twee kombochten; de Hugenholtzbocht. Waar voorheen de renwagens met gepaste snelheid door de bocht reden, kan door de aanpassing naar een kombocht met veel meer snelheid door de curve geracet worden.

KERMISATTRACTIE In de bus is te merken hoe schuin de bocht is. De 'reizigers' hebben moeite om niet van hun plek in de bus te schuiven. Het is de eerste 'kermisattractie' op de route. Het tweede spektakelstuk vormt de Arie Luyendijkbocht die ook een zogeheten banking heeft maar dan van aanmerkelijk grotere proporties dan de eerdergenoemde Hugenholtzbocht.

"Hier kunnen Formule 1 wagens met z'n tweeën naast elkaar rijden, vervolgens daalt de baan na het nemen van de bocht zo'n twee meter en dat zorgt voor extra snelheid op het rechte eind. Dat gaat zorgen voor spectaculaire inhaalacties", laat oud-Formule 1 coureur en sportief directeur van de Dutch Formula 1 Grand Prix Jan Lammers weten. Naast de strijd om de Grote Prijs van Nederland en het bijbehorende spektakel op de baan, gaan de beste Nederlandse dj's en artiesten in de Fanzone een grote show opvoeren tijdens het evenement. Davina Michelle, Freddy Moreira, Guus Meeuwis, Kriss Kross Amsterdam, Lil Kleine, Lucas & Steve, Nick & Simon en Sam Feldt zijn verantwoordelijk voor dit festivalgedeelte. Binnenkort worden meer namen bekendgemaakt belooft circuit directeur Robert van Overdijk. Laatstgenoemde wil nog niet de naam van zanger of zangeres noemen die voor de start van de Grand Prix het Wilhelmus gaat zingen.

TENTENKAMP Radio 538 is naamgevend partner van de Official 538 Dutch Grand Prix Village: deze enige officiële camping is meer dan een camping, het is een unieke beleving voor F1 fans. Het tentenkamp ligt direct naast het circuit waardoor de bezoekers binnen vijftien minuten van hun slaapplek naar de speciale Radio 538 tribune kunnen lopen. Naast toegang tot de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix en vier overnachtingen is het arrangement inclusief een exclusieve 'Pitlane Walk' op donderdag, een vooropgezette slaapaccommodatie (minimaal 2 personen), live voorbeschouwingen, ontbijtsessies met Jan Lammers en nog vele extra's. De arrangementen, inclusief een 4-daags Brons passe-partout, gingen 17 januari in de verkoop via dutchgp.com. In totaal 4500 raceliefhebbers kunnen hier een kampeerplek vinden. Maar daarnaast zijn er rondom de piste nog diverse andere kampeermogelijkheden.

(tekst gaat verder onder video)

VRIJDAG 1 MEI Het grote racefeest begint vrijdag 1 mei met de vrije trainingen. Jumbo, sponsor van Max Verstappen, zorgt deze vrijdag voor een Super Friday met een grote publieksactie. Jumbo maakt in een latere fase de details van deze actie bekend.

Een fors bouwwerk werd getoond tijdens een videopresentatie. De Paddock Club biedt voor de meer vermogende bezoekers van het racefestijn een vorstelijke blik op de legendarische Tarzanbocht en een deel van de pitsstraat. Het sfeervolle pand bied plaats aan een paar duizend race-enthousiasten.

Er resten nog twee hobbels te nemen, maar dat mag volgens Van Overdijk geen enkel probleem zijn. "Ja de evenementenvergunning van gemeente Zandvoort moet nog vergund worden, maar dat is simpel een formaliteit. Begin december heeft de FIA Race Director F1 een bezoek aan het circuit gebracht en begin januari nog een keer. FIA heeft het vertrouwen dat alle werkzaamheden op tijd en conform alle richtlijnen van de FIA worden afgerond. De feitelijke Grade-1 licentie zal worden verstrekt op het moment dat alle werkzaamheden zijn afgerond, mogelijk zal dit pas kort voor de start van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix zijn."

Op 1 mei gaan de Formule 1 renwagens voor het eerst sinds 1985 weer van start voor de eerste trainingssessie. Zondag 3 mei om exact 15.10 uur springen de lichten op groen en ervaren de Formule 1 piloten het kombocht effect in een racesetting. "Voor de teams wordt het een speciale uitdaging. Altijd wordt er vooraf getraind in een simulator, maar dat is voor Zandvoort een apart hoofdstuk. We geven niet alle gegevens aan de teams. De teams moeten vanaf bijna nul beginnen en dat betekent dat de vrije trainingen op vrijdag uiterst belangrijk zijn. Ik kan niet wachten tot 1 mei", laat Lammers weten.

Alle informatie over de Formule 1 op Zandvoort is te vinden op dutchgp.com.

Bert Westendorp