• Bert Westendorp

Zandvoort keert terug in de tijd met Historic Grand Prix

ZANDVOORT Als voorproefje op het echte werk in 2020, de Formule 1 Grand Prix, beleeft Zandvoort van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september de historische Formule 1 op het circuit.

Drie mooie nazomerdagen lang konden de tienduizenden bezoekers vorig jaar op Zandvoort genieten van zo'n driehonderd raceauto's uit de rijke geschiedenis van de autosport. The boys are back in town in 2019, want het programma van de achtste Historic Grand Prix van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september belooft minstens evenveel spektakel. Om maar met de deur in huis te vallen: Zandvoort wordt in 2019 opnieuw als enige circuit ter wereld het strijdtoneel voor alle vier historische kampioenschappen die het officiële FIA-stempel mogen dragen.

Net als in de voorgaande edities van de Historic Grand Prix voeren het FIA Masters Historic Formula One Championship en het FIA Masters Historic Sports Car Championship het programma aan. De Formule 1-auto's uit het tijdperk 1966-1985 brengen de bezoekers terug naar de Grote Prijs van Nederland zoals die in die jaren werd verreden, terwijl het internationale kampioenschap voor sportwagens van 1962 tot 1974 de glorietijden van Le Mans en Daytona laten herleven.

In 2018 wisten Nick Padmore en Greg Thornton zich op Zandvoort te kronen tot de F1-kampioenen in de klassen van vóór en ná 1978. Zou Zandvoort dit jaar weer een beslissende rol spelen? De sportwagenrace werd een mooi duel tussen Lola T70 Mk3B's van David Hart/Nicky Pastorelli en Leo Voyazides/Simon Hadfield, die de Nederlandse equipe winnend besloot. In de pre-1965-klasse was onze landgenoot Michiel Smits de pechvogel nadat de Chevrolet-motor van zijn T70 Spyder al tijdens de vrije training plofte. In 2019 zint hij op revanche.

Ook de FIA Lurani Trophy voor Formule Juniors is terug in 2019, vorig jaar goed voor twee enorm spannende slipstreamwedstrijden. De Zwitser Bruno Weibel won beide keren, maar hij werd het leven danig zuur gemaakt door zijn Italiaanse rivalen Manfredo Rossi en Piero Tonetti. Onze landgenoot Floris-Jan Hekker is er dit jaar hopelijk ook weer bij. Het succesvolle debuut van de FIA Historic Formula 3 European Cup smaakte intussen naar meer. Die wedstrijden om de eer van beste historische F3-coureur van Europa staan daarom ook in 2019 op het programma van de Historic Grand Prix. Vorig jaar gingen de bekers naar de Deen Christian Olsen en de Duitser Marcel Biehl.

Voor alle informatie zie de website van Circuit Zandvoort: historicgrandprix.nl/