• gemeente Haarlem

Bandy spelen bij kunstijsbaan

HAARLEM Op het middenstuk van Kunstijsbaan Kennemerland wordt iedere vrijdag vanaf 17.15 uur een bijzondere sport beoefend: Bandy. Eigenlijk is de sport het best te vergelijken met hockey op ijs. ,,Het spel heeft inderdaad heel veel weg van hockey, maar het heeft niets met ijshockey te maken", vertelt trainer Xander van Rijswijk van Bandy Haarlem. ,,Er wordt vijf tegen vijf gespeeld, met een korte stick en een bal. Het is absoluut niet fysiek, we hanteren de regels van het reguliere hockey. Bandy is de allersnelste en -leukste manier om te leren schaatsen. Het is goed voor je coördinatie, behendigheid, motoriek en evenwicht. Het is een wintersport en daarmee een prima alternatief voor zaalhockey. Beide sporten lijken erg op elkaar, alleen is Bandy nog sneller", vult trainer Ton ten Hamm aan. ,,We zijn hier een jaar of zeven begonnen met een stel ukkies van hockeyclub Bloemendaal. Het zijn inmiddels allemaal al senioren, maar ze spelen hier nog steeds".

De spelers dragen een ski- of een trainingsbroek, een helm, knie- en elleboogbeschermers en handschoenen. Van Rijswijk: ,,En natuurlijk heb je ijshockeyschaatsen nodig. Die kun je ook van ons lenen of bij de ijsbaan huren. Iedereen vanaf vier jaar die het leuk vindt om een teamsport te beoefenen is van harte welkom. Hoe jonger je begint, hoe sneller je het leert. Met de Jeugdsportpas kunnen kinderen van 4 tot en met 14 jaar twee keer gratis meedoen".

Marcelle de Vos is als vrijwilliger betrokken bij Bandy Haarlem. ,,We willen groeien als sport en daar werk ik graag aan mee. Het is zo'n positieve sfeer hier." Dat wordt bevestigd door zoon Mick de Vos (8). ,,Niet alleen de wedstrijdjes zijn leuk, maar ook de trainingen. We doen leuke oefeningen om de techniek te oefenen." Via jeugdsportpas.nl en jeugdsportpasvelsen.nl kan er ingeschreven worden voor vier gratis proeflessen.