• Een bijzondere renwagen; deze Bentley.

    Bert Westendorp

Blik van herkenning tijdens Trophy

ZANDVOORT Grote startvelden vol herkenbare nostalgie waren zondag te vinden op Circuit Zandvoort. De Historische Zandvoort Trophy liet een unieke verscheidenheid aan automobielen zien. Jaguar E-Type, Porsche 356 A Speedstar, maar ook de befaamde Lotus Cortina, om maar een paar merken te noemen, toonden aan dat de snelheid er nog lang niet uit is bij de klassiekers.

KREIDLER Naast de klassieke vierwielers kwamen ook historische motorfietsen in de 50 en 125 cc aan bod. Weliswaar niet in een race, maar in een aantal demonstratierondjes. Onder hen de gebroeders Luc en Ricus Foekema, beiden in het trotse bezit van een Kreidler 50 cc. Luc: ,,Dit is de motorfiets waarmee ik in de jaren zestig meedeed voor het Nederlands Kampioenschap. In 1967 veroverde ik het kampioenschap. Je haalde met het 15 pk motortje toch een top van 165 kilometer per uur", laat de coureur uit Zoetermeer weten. Hagenaar Luc mocht een jaar later als kampioen de lauwerkrans omhangen. Luc: ,,Ach, we rijden af en toe nog wel eens. Ik ben gestopt nadat ik was getrouwd. Het geld kon ik in die jaren beter besteden."

Even verderop laat Jan Kirpestein zijn Mercedes Cabrio uit 1959 bewonderen. Een fotoboek toont de vooruitgang van wrak naar een nieuw ogende cabriolet.

BENTLEY Letterlijk een grote blikvanger is de Bentley, bouwjaar 1930 van Piet Knippels uit Drunen. ,,Ik heb de Bentley met originele onderdelen uit Amerika gehaald. De carrosserie was niet meer te herstellen. Die heb ik zelf gemaakt. Ja ik ben plaatwerker. De originele klokken, motor en onderdelen zijn origineel Bentley. Zodoende is het ondanks de vervanging van het koetswerk een echte Bentley."