• Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Johan Neeskens terug in zijn geboortedorp

HEEMSTEDE Het was vrijdag 12 januari opvallend druk bij boekhandel Blokker op de Binnenweg. Bij binnenkomst viel meteen de enorme rij van wachtende mensen op. De reden van deze overweldigende opkomst was de aanwezigheid van de oud-profvoetballer Johan Neeskens, die vanaf 16.00 uur zijn opwachting zou maken bij de boekhandel om zijn succesvolle carrièreboek 'Johan Neeskens, de Wereldvoetballer' te signeren. Een boek met honderden groot afgedrukte, schitterende foto's.

Om alle fans niet al te lang te laten wachten, begon Johan Neeskens, oftewel 'De Nees', al een half uur eerder dan gepland met zijn signeersessie. Neeskens 15 september 1951 in Heemstede geboren en woont al sinds vele jaren in  Zwitserland. Op vijftienjarige leeftijd zei hij tegen zijn vader: ,,Pa, ik ga proberen om met voetballen mijn geld te verdienen. Ik waag de gok". En het bleek een hele goede gok te zijn, want Neeskens werd een van de beste middenvelders ter wereld, winnaar van drie Europa Cups en de wereldbeker met Ajax en tweevoudig WK-finalist met het Nederlands Elftal.

Speciaal voor het signeren van zijn boek 'Johan Neeskens, de Wereldvoetballer' was hij afgelopen vrijdag even terug in zijn geboorteplaats Heemstede, waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Rond kwart over vier heet Arno Koek van boekhandel Blokker de aanwezigen en Johan Neeskens in het bijzonder van harte welkom. Hij geeft aan erg trots te zijn op de enorme opkomst. ,,Ik was 10 jaar en zat in mijn Ajax pyjama nummer 14 voor de televisie naar de finale in 1974 te kijken. Voor mij is Johan iemand van vroeger, een held". Hij feliciteert Neeskens met zijn fantastisch mooie fotoboek, dat terecht eindelijk verschenen is met dank aan de schrijver en uitgever Jaap Visser. 

Daarna geeft hij het woord aan Jaap Visser, die door middel van een diashow de levensloop van Neeskens presenteert. Over zijn jeugd  in Heemstede, over voetballen en honkballen bij RCH, zijn trainer Piet Peeman en over zijn hoogtepunten in het wereldvoetbal als profvoetballer, waarbij het WK in 1974 het hoogtepunt is voor Neeskens. ,,Het was een hele mooie tijd, jammer dat we niet gewonnen hebben, maar het blijft iets om ongelofelijk trots op te zijn". Op de vraag van Visser of Neeskens Van Hanegem is tegengekomen in verband met zijn rode oog, antwoordt hij dat dit door zijn kleinzoon van 3 is gekomen, die bij het aanwijzen per ongeluk in opa's oog prikte.

De laatste foto uit de serie toont de Johan Neeskens van nu, waarop hij te zien is als weldoener. Visser legt uit: ,,WorldCoaches is een sympathiek fenomeen van de KNVB, die voetbalontwikkelingswerk combineert met sociaal ontwikkelingswerk in behoeftige landen en zich inzet voor kansarme mensen, met name kinderen".  Neeskens is al sinds de start van het project in 2009 verbonden aan WorldCoaches en naast ambassadeur ook docent. Hij geeft aan in de laatste vijf jaar al in 18 verschillende landen geweest te zijn voor dit project. Hij kijkt er altijd naar uit als er weer een project komt en wil het nog lang blijven doen. Na de fotopresentatie wordt er nog een korte quiz gespeeld met vragen over de voetbalcarrière van Neeskens. Na het uitroepen van de winnaar vervolgt Neeskens zijn signeersessie, want de rij van wachtenden voor een handtekening en een gesprekje met  hun idool wordt alsmaar langer.  De boekhandel had een behoorlijk aantal boeken op voorraad maar op zo'n overweldigende opkomst hadden ze niet gerekend.  Maar Neeskens nam voor iedereen de tijd en bleef  tot 's avonds half negen om niemand teleur te stellen. Want natuurlijk wil iedereen ook een selfie of op de foto met hun held!