• Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Opening van het surfseizoen

ZANDVOORT Ondanks de matige temperatuur en een stevige Zuidwesterwind wagen een vijftigtal surfers zich zaterdag 3 februari op het ruime sop. Ze strijden om de wisselbokaal van de New Year's Surf, de inmiddels onofficiële opening van het golfsurf seizoen. De wedstrijd is georganiseerd door de Watersport Vereniging Zandvoort (WVZ). Het is alweer de achtste editie.

De wedstrijd is verdeeld in drie afdelingen: de jeugd tot 18 jaar, vrouwen en mannen. Er zijn ongeveer vijftig deelnemers uit heel Nederland op komen dagen. De jongste deelnemer is 10 jaar. In clubjes van drie wordt de strijd op het water uitgevochten. Een professionele jury van de Holland Surfing Assosiation beoordeelt de verrichtingen. Hoe lang kunnen ze op een golf blijven staan? Hoe mooi zijn de wendingen, die ze op de golf verrichten. Iedere deelnemer wordt beoordeelt op de drie beste golfen die voorbijkomen.

De wedstrijd werd vorig weekend uitgesteld. ,,Hoewel het mooi weer was met veel wind, waren de golven toen niet ideaal om op te surfen," vertelt Marco Tangelder van de WVZ. ,,Het beste is vier dagen harde wind vanuit het Noordwesten en de vijfde dag wat minder wind en mooi weer. Dan heb je de mooiste golfen voor het surfen. De omstandigheden vandaag zijn behoorlijk gunstig".

Na het surfen warmen de deelnemers zich aan een kampvuur op het strand. Of ze duiken de hottub in. In het clubhuis wordt tegelijkertijd de jaarlijkse nieuwjaarsborrel gehouden. Ook wordt er een sponsorloterij gehouden en kunnen de deelnemers aan een stamppotbuffet weer op krachten komen.

Uiteindelijk wordt Tom Boelsma winnaar van de wedstrijd bij de mannen. Vorig jaar werd hij ook al eerste en hij is meervoudig Nederlands kampioen. Zijn oudere zus Mirna Boelsma, ook Nederlands kampioen, was eerste bij de vrouwen. Zij ontvangen de wisselbokalen gemaakt door de kunstenaar Paul Jansen en Marieke Meijs, kunstenaar en zelf een enthousiast surfer. Bij de jeugd wint Jam van der Valk. Hij wint een The House of Marley hoofdtelefoon.