• Circuit Zandvoort is nog de enige gegadigde voor de Formule 1 in Nederland.

    Archief

Sportraad vraagt om steun F1 in Zandvoort, Assen geen optie meer

ZANDVOORT De Nederlandse Sportraad heeft de overheid in een open brief gevraagd de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te ondersteunen. Het circuit heeft dringend geld nodig om de organisatie van een grand prix te kunnen binnenhalen. Zandvoort is volgens de Sportraad de enige kanshebber om de GP naar Nederland te halen, concurrent Assen zou geen optie meer zijn.

Het kabinet heeft begin februari bekend gemaakt om de Formule 1 wel te willen faciliteren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, informatietechnologie en vergunningen, maar niet financieel te ondersteunen. Om deze financiële ondersteuning had Circuit Zandvoort gevraagd nadat het op 13 december 2018 een intentieovereenkomst met FOM, de organisatie van de Formule 1, heeft getekend.

SPONSOREN Circuit Zandvoort doet er momenteel alles aan om tijdig een aantal grote sponsors aan zich te binden zodat het benodigde bedrag rond komt. De datum van 31 maart is een harde deadline vanuit de Formule 1. Circuit Zandvoort gaf, volgens de Sportraad aan, dat er zeker een aantal bedrijven geïnteresseerd is, maar dat het vertrouwen mogelijk is gedaald nu de overheid alleen faciliteert. "Dit spoort met eerdere bevindingen van de  NLsportraad dat het vertrouwen van bedrijven groeit als ook de overheid wil investeren; sportevenementen floreren bij privaat-publieke samenwerking", aldus het sportorgaan. Daarnaast meldde Circuit Zandvoort dat sponsors zich terughoudend opstellen door de aanhoudende mediaberichten over de (vermeende) concurrentie tussen Zandvoort en Assen. 

Lees ook: Assen verklaart de liefde aan Zandvoort.

KEUZE FORMULE 1 De organisatie van de Formule 1 geeft, in de brief van de Sportraad, aan dat Circuit Zandvoort de eerste en enige gegadigde is om de Formule 1 in Nederland te organiseren. De reden hiervoor zou zijn de historie van Zandvoort en de nabijheid van grote steden en vliegvelden. Om de Formule 1 naar Nederland te halen zou er een bedrag tussen de 30 en 40 miljoen euro gemoeid zijn. Mocht het Zandvoort niet lukken om op tijd de de benodigde financiële middelen rond te krijgen, dan gaat de Formule 1 aan Nederland voorbij, aldus de organisatie van de Formule 1.

Lees ook: Circuit Zandvoort volop in het nieuws.