• Bert Westendorp

Terugkeer Formule 1 naar Zandvoort

ZANDVOORT Circuitpark Zandvoort heeft volgens De Telegraaf een concreet aanbod gekregen om de Formule 1 terug naar het Zandvoortse circuit te halen. De eigenaar van het Zandvoortse circuit, prins Bernhard van Oranje, bevestigt dat er inderdaad een forse stap gemaakt is. Sterker nog, het zou ook best wel eens heel erg snel kunnen gaan wat betreft de Grand Prix van Nederland. ,,Als we nu tekenen, heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix in Zandvoort, met Max Verstappen. Iedereen is zich er bij ons van bewust dat dit een unieke kans is".

Alle onderzoeken naar de haalbaarheid hebben naar verluidt goede resultaten opgeleverd. Zandvoort zou zo'n twintig miljoen euro op moeten hoesten om de Grand Prix te mogen organiseren, terwijl de totale kosten op dertig tot veertig miljoen euro geschat worden. Ook het TT Circuit van Assen was in de race en kwam goed uit de onderzoeken, maar volgens de krant zat het verschil hem vooral in de historische waarde van Zandvoort. In 1985 werd voor het laatst een Grand Prix van Nederland verreden.

Veel racehebbers zijn erg blij met het nieuws, maar na het bekendmaken van het nieuws, kwamen er ook al snel minder positieve geluiden. ,,Bezoekers van de Kennemerduinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen en bewoners van Zandvoort en omliggende gemeenten ondervinden ernstige overlast van het circuit", zo laat Duinbehoud weten. ,,Ook broedvogels en andere dieren in de duinen hebben last van het geluid. Duinbehoud vreest dat dit nog erger wordt met de komst van de Formule 1 naar Zandvoort. Zij heeft in het verleden actie gevoerd om de geluidsoverlast binnen de perken te houden en dat is nu weer hard nodig. Mede daarom zoekt Duinbehoud nieuwe vrijwilligers voor Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen".