• Jacq Spann
  • Jacq Spann
  • Jacq Spann

Zestig jaar actief bij HBC

HEEMSTEDE In het jongste bulletin van HBC hield Jacq Spann van de Vriendenclub HBC Voetbal een interview met Henk Kinkhouwers, die sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw al rondstruint bij de sportclub.

Geboren in Haarlem (1951) en getogen in Heemstede aan de Cruquiusweg 90 groeide Kinkhouwers op in een arbeidersgezin bij zijn ouders met een broer en zus en beleefde er een heerlijke jeugd. Vlakbij zijn ouderlijk huis volgde hij de lagere school op de Molenwerfslaan bij de broeders van De La Salle en hij trof het, want daar werd (school)voetbal bijna als een hoofdvak beschouwd en zo gebeurde het dat Henkie zich als 6-jarige aanmeldde bij HBC. Na de Lagere school volgde hij de LTS en de Grafische school. Zijn werkzame leven startte hij bij een Zandvoortse drukkerij, gevolgd door een periode bij kruidenier de Gruijter en ten slotte bij de PTT; eerst in Zandvoort en daarna in Heemstede. Bij de PTT - later TNT - heeft Henk gedurende 40 jaar menig Heemstedenaar in diverse wijken van post voorzien en hij werd daardoor een echte BH'er.

Toen Henk naar de senioren doorschoof, werd hij ook zelf, samen met vriend Karel Gozeling (der Bomber) jeugdleider. Aanvankelijk speelde hij als senior het eerste jaar in het tweede en derde elftal, maar toen haalde Vlietman hem naar de selectie waarin hij debuteerde tegen OSV in Oostzaan. De jaren erna speelde hij onder Vlietman en Van Doorneveld bijna honderd wedstrijden in HBC I. In 1976 verleidde een collega hem om bij DIO te komen spelen voor een paar vulkoeken, maar vóór de Kerst liet hij ze daar al weten, dat het maar één jaar zou duren. Heimwee naar HBC!

Eenmaal teruggekeerd op het oude nest, bleek het eerste elftal er niet meer in te zitten voor Henk en speelde hij nog jarenlang - tot zijn 50e met veel plezier onder andere in de Zaterdag I en de Veteranen. Hij sloot zijn voetballoopbaan als 50-jarige door een onwillige knie onder de lat af, maar haalde en passant zijn officiële scheidsrechtersdiploma en floot ontelbare wedstrijden bij HBC. Ondertussen ging het trainen en leiden van de jeugd gewoon door, tot op de dag van vandaag.

Fred Schouten kwam na een studiejaar enthousiast en met mooie verhalen terug uit Madison, Wisconsin USA en opperde om daar met een stel HBC-vrienden 3 weken op tournee te gaan. Het idee werd omgezet in een heus reisplan. Een drietal sponsors zorgde voor een puike oranje-witte outfit, zoals het echte Oranje. En zo gebeurde het dat Fred c.s. een uitnodiging kregen van de Madison Soccer Club '56 om daar vier wedstrijden te komen spelen. De vriendenclub beleefde de reis van hun leven; ze werden daar voor Oranje aangezien. Henk denkt erover om volgend jaar, 40 jaar na dato, een reünie te organiseren.

Na de vele jaren bij HBC heeft Kinkhouwers het nog altijd naar de zin bij de club. ,,Ik ben nu zo'n 60 jaar lid van deze geweldige club en hoop dat nog lang te mogen blijven. Ik werd al op mijn 17e jeugdtrainer en dat doe ik nog steeds. Ik heb jarenlang de C- en D-junioren gedaan en nu de kleinsten, de mini's. Verder organiseer ik al zo'n 15 jaar een Engeland-weekend in de winterstop voor de selectie waarbij we altijd een stadion bezoeken inclusief rondleiding en een heuse Leaguematch. Verder heb ik jarenlang in de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Kwakers gezeten en nu achter de bar in De Toekomst II als lid van de kantinecommissie. Verder organiseer ik al decennia lang op de zaterdag voor Pasen het Lentefeest, een jaarlijks terugkerend HBC-feest. Ik zit momenteel ook in het bestuur en dat alles kan omdat mijn Leny, de schat, een echt HBC-vrouwtje is". De rode draad die voor Henk door HBC loopt zijn de jeugd en zijn vrienden.

Twee jaar geleden is Henk, samen met Klaas Lukkien gekozen tot Vrijwilliger van het jaar, na een landelijke enquête door het Algemeen Dagblad, maar al in oktober 2005 tijdens de jaarvergadering werd hij benoemd tot Lid van Verdienste; terechte onderscheidingen waar hij trots op kan zijn. ,,Wij beschikken best over een groot leger vrijwilligers, maar het is gewoon tekort want velen hebben meer dan één taak en dat zou toch echt anders moeten. Er moeten meer mensen opstaan om zo'n grote club als HBC te ondersteunen."

Bron; Jacq Spann (Vriendenclub rksv HBC)