• Het Gijs Idema Trio bestaat uit jonge talentvolle muzikanten.

    Eigen Foto

Jong jazztalent treedt op in Oude Kerk

HEEMSTEDE In de Oude Kerk, gevestigd aan het Wilhelminaplein, staan vaak talentvolle muzikanten op het podium. Deze zijn over het algemeen echter niet zo jong als het gezelschap dat zondag 3 maart vanaf 15.00 uur op de planken staat. Samen met altsaxofonist Mo van der Does brengt het Gijs Idema Trio onvervalste jazz ten gehore.

Het Gijs Idema Trio, bestaande uit Gijs Idema (gitaar), Cas Jiskoot (contrabas) en Tim Hennekes (drums), wordt geprezen om de karakteristieke sound, die te omschrijven is als dynamisch en lyrisch. Gegrond in de jazztraditie weten ze de luisteraar te boeien met een frisse benadering van standards en eigentijdse composities. Sinds het ontstaan het van het trio in 2014, speelden ze op podia en jazzfestivals, zoals Jazzfest Amsterdam en het Festival Jazz International Rotterdam. Ook won het trio in 2014 het PCC. In 2016 won het Gijs Idema Trio zowel de eerste prijs als de persprijs op de Leidse Jazz Award. In 2017 werd de Expression of Art Award van het Conservatorium Hotel in Amsterdam in de wacht gesleept.

Gijs Idema, naar wie het trio vernoemd is, is een van de grote beloftes van de jazzgitaar afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam. Daar kreeg hij les van Jesse van Ruller, Reinier Baas en Martijn van Iterson. Hij slaagde cum laude met een 10 en vertrok naar New York voor zijn master aan de Manhattan School of Music, waar hij momenteel les krijgt van Christopher Rosenberg, Arturo O'Farrill, Dave Liebman and Ron Carter. Van zijn trio verscheen vorig jaar het album Squares.

Samen met altsaxofonist Mo van der Does vormt het trio nu het IdeMo Quartet. Van der Does is een opkomend talent binnen de Nederlandse jazzscene. Hij wordt geprezen om zijn improvisaties, mooie geluid en lyriek. Vanaf zijn 14e heeft hij vier jaar de jong talent afdeling gevolgd aan het Conservatorium van Amsterdam, het Junior Jazz College genaamd, waarna hij werd toegelaten tot de bachelor jazzsaxofoon. Hier studeert hij momenteel bij docenten als Simon Rigter, Jasper Blom, Ferdinand Povel en Ben van Gelder. In 2014 won hij een eerste prijs en de Laureatenjuryprijs op het Prinses Christina Jazz Concours, in 2017 de publieksprijs van de Leidse Jazz Award en afgelopen mei won hij de Expression of Art Award.

Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via www.podiaheemstede.nl.