• Wijnand Burger

D66 gaat het anders doen

ZANDVOORT ,,Veel politieke partijen nemen deel aan de verkiezingen in maart," zegt Gerard Kuipers, lijstrekker van D66. ,,Dit kan leiden tot een versnipperd politiek landschap. Vooraf een raadsprogramma opstellen is één van de mogelijkheden om tot een kwalitatief goed bestuur te komen. In dat raadsprogramma moeten we bepalen wat we de komende vier jaar gaan doen en wat we willen we bereiken".

D66 wil een (in)formateur van buiten aanstellen om dat proces te begeleiden. ,,Als het raadsprogramma vaststaat gaan we daar geschikte wethouders bij zoeken. Daarbij kijken we niet van welke politieke partij de kandidaat afkomstig is, maar naar zijn bekwaam- en geschiktheid. We moeten de pijntjes uit het verleden laten rusten en eens over onze schaduw heen durven springen. Laten we gaan praten over dat waar we het over eens zijn en niet over dat waarin we verschillen".

Maar D66 heeft meer op het verlanglijstje staan. ,,We willen de duurzaamste badplaats van Nederland worden. Als we de Eneco aandelen van de gemeente verkopen, gaan we dat in een duurzaamheidsfonds stoppen. Van daaruit kunnen we het aanschaffen van zonnepanelen gaan subsidiëren. We willen geen leges meer heffen op verbouwingen om woningen duurzamer te maken. De welstandscommissie moet soepeler omgaan met het duurzaam maken van gemeentelijke monumenten. De strandpaviljoens moeten meer doen met zonne-energie en hun afval beter scheiden. Tenslotte moet alle nieuwbouw duurzaam en energieneutraal ontwikkeld worden".

D66 is voorstander van het terughalen van de Formule 1 naar Zandvoort. ,,Dat is goed voor onze naamsbekendheid. Uit onderzoek is gebleken dat het haalbaar is. Maar we willen ook van Zandvoort een 'Papendal' voor de watersport maken. We hebben veel faciliteiten voor brandingsporten als kite- wind- en golfsurfen. Die willen we verder uitbouwen".

Kuipers hoopt dat de inspanningen en resultaten van zijn partij in deze collegeperiode door de kiezers beloond zullen worden. ,,Natuurlijk was er economische groei, maar daar hebben we ook hard aan gewerkt en vervolgens goed gebruik van gemaakt. De gemeentefinanciën zijn nu op orde. Het toerisme heeft met één miljoen overnachtingen een record gebroken. Daarnaast is de herverdeling van zorgtaken van het rijk naar de gemeente over het algemeen goed verlopen. Voor ons ook een belangrijk punt. Dat zijn belangrijk stappen vooruit. Natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin maken. Het belangrijkste is dat we goed op weg zijn met de verdergaande ontwikkeling van ons dorp. Als we dat met elkaar weten vast te houden, dan zit er voor Zandvoort nog veel moois aan te komen".