• In de mobiele stemlocatie bij het station is het opkomstpercentage erg hoog.

    Carel le Brun
  • Carel le Brun
  • Carel le Brun

Grote teleurstelling bij D66 Heemstede

HEEMSTEDE In een volle burgerzaal van het raadhuis in Heemstede, wachtten politici en belangstellenden woensdag 21 maart met spanning op de uitslagen van de zeventien Heemsteedse stembureaus. Op twee tv-schermen konden de ontwikkelingen in het land worden gevolgd en via filmpjes op Twitter konden de ontwikkelingen in de burgerzaal worden gevolgd. Dat deden op sommige momenten meer dan vijfhonderd personen.

Burgemeester Nienhuis presenteerde de uitslagen en vulde wachttijden op met interviews. Nadat de eerste uitslagen binnenkwamen, werd al duidelijk dat het lokale HBB een goede uitslag zou behalen in overeenstemming met het landelijke succes van lokale partijen. GroenLinks zag ook al rap dat het goed zat, terwijl D66 de bui al snel zag hangen. Aan het eind van de avond blijkt dat HBB er met 30 procent van de stemmen, twee zetels bij krijgt en met zeven zetels de grootste partij blijft. De VVD krijgt er een zetel bij en is met vijf zetels de tweede partij, en ook GroenLinks wint een zetel en heeft nu net als D66 drie zetels. D66 is daarmee de verliezer van de avond en leverde twee zetels in. Ook het CDA (naar twee zetels) en de PvdA (naar een zetel) behoren tot de verliezende partijen. Het opkomstpercentage bedroeg 65,65 procent, een procent meer dan in 2014. Van de zeventien stembureaus was de opkomst op het raadhuis en in de mobile unit achter het station het grootst met respectievelijk 119 procent en 91 procent De voorkeursstemmen leverden geen verrassingen op.

Vreugde dus bij de leden van HBB. Lijsttrekker Annelies van der Have kan zich op maken voor het wethouderschap. ,,Daar verheug ik mij op en ik ben toe aan deze stap, nadat ik mij 12 jaar lang volledig heb gericht op het raadslidmaatschap. De gezinssituatie is inmiddels ook zodanig dat ik mij volledig kan inzetten voor die functie”, aldus de lijsttrekker die haar feestelijke gouden schoeisel voor deze avond had aangetrokken. HBB trok twee jaar geleden haar wethouder terug toen met name de VVD en HBB lijnrecht tegenover elkaar stonden in de Vomarkwestie. D66 vulde vervolgens de wethouderspost met Sebastiaan Nieuwland in. HBB blijft zich nog steeds verzetten tegen de komst van de grote Vomar op de Binnenweg, een belangrijke verkiezingsbelofte uit 2014.

Eric de Zeeuw van GroenLinks zag zijn ‘hoop’ omgezet worden in realiteit met een zetel winst. Die ‘hoop op een zetel meer’ leefde ook bij het CDA, maar de partij leverde uiteindelijk een zetel in. Realisme kenmerkte de houding van vertrekkend fractievoorzitter van de PvdA, Johan Maas en lijsttrekker Sjaak Struijf ,want een eenmansfractie resteert. Maas hoopt dat deze verkiezingsuitslag voor vernieuwing binnen de Heemsteedse politiek zorgt. Voor Struijf gloort een lichtpuntje, want lange fractievergaderingen zullen er niet meer zijn. Teleurgesteld zijn ze bij D66 .Yvette Schul, tweede op de kieslijst van D66: ,,Het is de prijs die wij betalen voor het meeregeren”. Sebastiaan Nieuwland: ,,Het is ontzettend jammer dat de uitslag van deze verkiezing een afspiegeling is van de populariteit van de landelijke politiek. Ik zie het ook in omliggende gemeenten, waar de afdelingen van D66 uitstekend hebben gepresteerd er toch gelijkwaardig verlies leden. Natuurlijk kunnen er tuinders zijn uit het Manpadslaangebied die niet tevreden zijn over de aanpak in het gebied waarin wij het voortouw namen, of bewoners van Merlenhoven die onze proef met afvalinzameling niet zien zitten. En ook ons standpunt inzake de Vomar wordt ons door een aantal mensen aangerekend. Ons handelen is gericht geweest op gemeentelijke zaken waarbij de landelijke politiek geen rol speelde. De lokale politiek scoort in het hele land goed, daar ligt wel een uitdaging. En nu is het afwachten hoe de samenstelling van het college eruit gaat zien".

Aan de hand van de verkiezingsuitslag werd er gekeken naar een nieuwe coalitie. Om een meerderheid te behalen zijn er meerdere opties, dat wordt nog even puzzelen.