• Archief

Heemsteeds Burger Belang grootste in Heemstede, Ouderen Partij in Zandvoort

HEEMSTEDE/ZANDVOORT In 335 van de 380 Nederlandse gemeenten zijn woensdag 21 maart verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad. Dat er in 45 gemeenten niet gestemd wordt, heeft te maken met de gemeentelijke herindelingen. Dit is bijvoorbeeld in Haarlemmermeer het geval. Daar wordt later dit jaar gestemd. Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur werd er door het hele land aan het tellen geslagen en al binnen een half uur waren de eerste uitslagen bekend van kleine gemeenten als Vlieland, Schiermonnikoog en Rozendaal. In deze gemeenten won een lokale partij.

De inwoners van Zandvoort en Heemstede moesten wat langer op de uitslag wachten. Zandvoort kwam vlak voor middernacht als eerste met de uitslagen. Vooraf zou nieuwkomer PVV volgens sommige peilingen op behoorlijk wat stemmen kunnen rekenen, maar uiteindelijk viel het resultaat met twee zetels enigszins tegen voor de partij. Zeker omdat de PVV bij de landelijke verkiezingen altijd wel goed scoort in het kustdorp. Hoewel Ouderen Partij Zandvoort van vijf naar vier zetels terugviel, bleef het wel de grootste partij. De VVD blijft haar drie zetels behouden en is daarmee nog steeds de tweede partij, gevolgd door een drietal partijen met twee zetels. Het opkomstpercentage was in Zandvoort 56,7 procent, tegenover 51,3 procent vier jaar terug.

Zetelverdeling Zandvoort:

Ouderen Partij Zandvoort: 4 zetels

VVD: 3 zetels

D66: 3 zetels

CDA: 2 zetels

PVV: 2 zetels

GroenLinks: 1 zetel

PvdA: 1 zetel

GemeenteBelangen: 1 zetel

Sociaal Zandvoort: 0 zetels

Amsterdam aan Zee en Queer behaalden niet genoeg stemmen voor een zetel. Een restzetel die woensdagavond aan Sociaal Zandvoort leek toe te vallen, gaat nu naar D66. D66 heeft nu drie zetels en Sociaal Zandvoort geen. Het toekennen van restzetels gebeurt op grond van de regels uit de Kieswet.  

In Heemstede waren de politieke verschuivingen iets opmerkelijker te noemen. Dat het Heemsteeds Burger Belang vrij populair was, bleek al uit de peilingen, maar dat de partij van vijf naar zeven zetels zou gaan, en daarmee met enige voorsprong de grootste zou worden, was toch wel een kleine verrassing. De VVD deed ook goede zaken in Heemstede en ging van vier naar vijf zetels, goed voor een tweede plaats. D66 deed het in de Haarlemse regio niet best en viel in Heemstede terug van vijf naar drie zetels. Het opkomstpercentage was 65,6 procent, tegenover 64,5 procent vier jaar terug.

Zetelverdeling Heemstede:

Heemsteeds Burger Belang: 7 zetels

VVD: 5 zetels

D66: 3 zetels 

GroenLinks: 3 zetels

CDA: 2 zetels

PvdA: 1 zetel

Later op de dag volgt er meer nieuws rondom de verkiezingen en komen de winnaars met een reactie.