• Wijnand Burger

Nieuwe partij Queer doet mee aan verkiezingen

ZANDVOORT ,,Gaat het wel de goede kant op?" vraagt Jeanine Squirrel zich af. Ze is de lijsttrekker van de nieuwe partij Queer. ,,Hoewel de criminaliteit en misdaadcijfers teruglopen, neemt het geweld tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) juist toe. Volgens statistieken is één op de 15 mensen lesbies, homo of biseksueel en 0,6 procent van de bevolking is transgender. In iedere schoolklas zou dus één kind moeten zitten met een andere seksuele voorkeur. Voor deze kinderen en alle andere LHBT'ers willen we de sociale acceptatie bevorderen en een veilig en positief klimaat scheppen".

Maar Queer wil ook een volwaardige politieke partij zijn voor iedereen en heeft een uitgebreid programma opgesteld. ,,Zo is het gat tussen huur- en vrijesector woningen veel te groot. Er moet meer geïnvesteerd worden in woningen met huren tussen de 800 en 1200 euro. Ook vinden we het geen kerntaak van de gemeente om mensen naar een baan te begeleiden die er niet is. Verder willen we meer grip krijgen op de externe inhuur van dure managers door de gemeente".

Ook de bezuiniging van de veiligheid op straten en pleinen komt aan de orde. ,,Er moeten meer camera's komen, zodat men zich kan verplaatsen in de openbare ruimte zonder angst voor geweld. De camera's mogen alleen gebruikt worden bij misdrijven, zodat de privacy van onschuldige burgers niet aangetast wordt". Queer wil meer respect voor de seksuele geaardheid van mensen. ,,Dat kan door middel van de Gay Pride naar Zandvoort te halen. Maar ook door in openbare gelegenheden en cafés de dames- en herentoiletten toegankelijk maken voor mensen die zich als dame of heer willen profileren. Dat kan al door middel van een stickertje op de deur. Natuurlijk moet de basis gelegd worden in het onderwijs. Als we de kinderen goed opvoeden, bereiken we daarmee ook de ouders. We willen dat doen door theatergroepen, die deze problematiek behandelen, naar de scholen te halen".

,,Zandvoort moet een bruisend dorp vol kunst en cultuur worden. Initiatieven waar mensen met weinig kosten in aanraking kunnen komen met kunst zijn belangrijk", zegt Enno de Vos. Hij staat tweede op de lijst. ,,Daarom willen we alle inwoners van Zandvoort jaarlijks een kaartje geven om een museum te bezoeken. Maar we willen ook een expositie van transgenderkunst naar Zandvoort halen. Kunst verbroedert en zet aan het denken. De beste promotie voor het dorp is een boeiend cultureel leven. Daar willen we subsidie voor reserveren. We hebben een sluitende begroting gemaakt, waarin we deze subsidie en al onze andere voorstellen verantwoorden. Daar heeft nog geen enkele politieke partij zich aan gewaagd".

Jeanine Squirrel (70 jaar) is kunstschilder en fotograaf, en heeft als Jan Bouman 42 jaar les gegeven op de universiteit en het HBO als hoofddocent wiskunde en informatica. Enno de Vos (65 jaar) is ook kunstschilder en cineast, en was als Enno de Tombe jarenlang werkzaam op de universiteit en in het HBO op het gebied van de economie, opvolgend was hij stadsdeelraadslid in Amsterdam.