• Wijnand Burger

Sociaal Zandvoort: Burgers moeten meebeslissen

ZANDVOORT ,,Wij vinden het belangrijk dat inwoners inspraak hebben en kunnen meebeslissen", zegt Willem Paap, fractievoorzitter van Sociaal Zandvoort. ,,Als het bijvoorbeeld gaat over het inrichten van wijken, pleinen of de boulevard, dan moeten de bewoners beslissen en niet de gemeenteraad. Dat willen we bereiken door het verplicht invoeren van coproduceren. Bij coproduceren nemen de inwoners samen met de gemeente de beslissing en daar kan later alleen met zwaarwegende argumenten vanaf geweken worden".

Daarnaast wil Sociaal Zandvoort het openbaar vervoer gaan verbeteren. ,,We gaan ons hard maken om buslijn 300 door te trekken naar Zandvoort. Dan krijgt ons dorp een rechtstreekse verbinding met het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en het vliegveld Schiphol. Ook willen we een tweede treinstation in Nieuw-Noord ter hoogte van het tunneltje. Vooral van belang nu er nieuwe woningen gebouwd gaan worden in Nieuw-Noord. Treinreizigers hoeven dan niet hun auto in de woonwijken rondom het station te parkeren. Dat zal een hoop overlast voorkomen. Ook buslijn 80 willen we doortrekken naar Zandvoort-Noord, zodat reizigers niet meer over hoeven te stappen in het centrum."

Sociaal Zandvoort stelt ook de bijdrage aan het bereikbaarheidsplan ter discussie. ,,Zandvoort betaalt ongeveer 77.000 tot 150.000 euro aan een bereikbaarheidsplan. De bedoeling is dat ons dorp daardoor beter bereikbaar wordt. Maar wij vinden dit weggegooid geld. Bloemendaal versmalt namelijk eerder hun wegen en wil minder doorgaand verkeer door hun gemeente naar Zandvoort. Haarlem leidt het verkeer liever richting IJmuiden. Ook een ringweg om Haarlem lijkt ons onmogelijk. We willen niet jarenlang meebetalen aan dit plan. Beter lijkt het ons om dat geld te besteden aan een weg langs de begraafplaats, om Nieuw-Noord beter bereikbaar te maken."

Sociaal Zandvoort heeft nog meer ideeën voor het dorp. ,,Zo willen we het VVV kantoor naar het museum of treinstation laten verhuizen," somt Paap op. "Nieuwbouw moet duurzaam en energie neutraal zijn. Hondenbelasting moet afgeschaft worden. Parkeerbeleid aan de bewoners en ondernemers overlaten. De brandputten voor bluswater bij brand beter onderhouden, zodat we niet hoeven mee te betalen aan de dure bluswagens, die uit Haarlem moeten komen. Nog veel meer ideeën staan te lezen in ons verkiezingsprogramma op de website van Sociaal Zandvoort."

Willem Paap is 60 jaar, woont met zijn partner in Zandvoort en zit al 12 jaar in de gemeenteraad.