• Wim Kuijk (r) draagt het stokje over aan Arjen van der Slikke

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Familiebedrijf Kuijk na periode van 133 jaar in nieuwe handen

HEEMSTEDE Dinsdag 5 november draagt Wim Kuijk zijn slagerij in de Jan van Goyenstraat over aan Arjen van der Slikke. Wim heeft veel vertrouwen in Arjen, die inmiddels al 12 ½ jaar bij Keurslagerij Wim Kuijk werkzaam is.

Het familiebedrijf Kuijk bestaat al sinds 1886. "We sluiten een hele lange periode af. In 1886 is mijn overgrootvader het bedrijf begonnen. Daarna is het steeds overgegaan van vader op zoon. Ik ben de vierde generatie en de vijfde generatie heeft er geen zin in", vertelt Wim. In 1986 nam Wim de slagerij over van zijn vader. "Toen bestond de zaak 100 jaar. Op 11 november 1974 zijn we op deze plek gekomen. Daarvoor zaten we in de Kruistochtstraat in Haarlem Oost".

De oorsprong van het bedrijf ligt in de Schaghelstraat in Haarlem. "Mijn overgrootvader stond in de Vleeshal op de Grote Markt. Vroeger waren er in de Vleeshal marmeren banken en kon je een metertje huren waar je als slager vlees kon verkopen. Zo is hij begonnen en later is hij een winkeltje begonnen in de Schaghelstraat. En vanuit daar is hij naar de Kruistochtstraat gegaan." Het familiebedrijf kent een lange geschiedenis en Wim heeft er samen met zijn echtgenote Betty en zijn team een mooie Keurslagerij van gemaakt.

Inmiddels heeft Wim de 65-jarige leeftijd bereikt en heeft hij besloten het stokje over te dragen aan Arjen van der Slikke, in wie hij een goede opvolger heeft gevonden. "Het is heel spannend maar ik heb er heel veel zin in", vertelt Arjen. "Het is een mooie kans, echt een uitdaging". Arjen kwam in het slagersvak terecht door een vakantiebaantje bij een slagerij in Texel waar hij is opgegroeid. Nadat hij de slagersvakschool had gedaan en een paar jaar in Amsterdam had gewerkt, kwam hij bij Wim Kuijk terecht. "En dat is inmiddels alweer 12 ½ jaar geleden"', aldus Arjen. Voorlopig blijft Wim nog bij de slagerij betrokken. "Ik ga niet achter de geraniums zitten, daar vind ik het vak gewoon te leuk voor. Het is prachtig werk, we zijn nog echt ambachtelijk. Dat blijf ik nog een dag of twee, drie in de week doen een beetje achter de schermen. Dus ik blijf nog een beetje coachen eigenlijk".

Vanaf het begin heeft Keurslagerij Wim Kuijk een keurmerk. "Je bent maar lid voor een jaar en elk jaar word je gekeurd of je nog voldoet aan de eisen", legt Wim uit. "Er wordt gekeken naar de presentatie, hoe je assortiment is opgebouwd, er worden productkeuringen gedaan dus de lat ligt wel hoog. Maar dat houdt je scherp. Veel mensen weten niet dat wij een heel ambachtelijk bedrijf zijn en denken dat we al het vlees kant en klaar binnen krijgen. Maar het wordt hier bewerkt, gevliesd en geportioneerd".

Om zijn trouwe klanten te bedanken, is er dinsdag 5 november van 18.00 tot 20.00 uur een afscheidsreceptie in de slagerij. "We gaan feestelijk afscheid nemen met een hapje en een drankje. Het is wel beladen, met toch wel een beetje een dubbel gevoel voor mij, maar het is goed zo".

Keurslagerij Wim Kuijk, Jan van Goyenstraat 24, Heemstede, tel. 023 - 5289000 www.kuijk.keurslager.nl]

Ellen Toledo