• Vrijwilliger Jurjen de Jong in gesprek met coördinator Jan Jansen van Humanitas Zuid-Kennemerland.

    Sutiah van netten

Humanitas: 'Alleen voelen is niet goed'

HAARLEM "Alleen voelen is niet goed voor een mens. Ik vind het daarom belangrijk om bij mensen op bezoek te gaan die zich alleen voelen. Met als doel om samen een gezellige tijd te hebben. Dat kan door een goed gesprek, mooie herinneringen ophalen of samen een activiteit te gaan doen", aldus Jurjen de Jong, vrijwilliger bij Vriendschappelijk Huisbezoek en Activerend Huisbezoek van Humanitas Zuid-Kennemerland, bedoeld voor alle leeftijden en voor iedereen die zich alleen voelt. Bij Vriendschappelijk Huisbezoek komen vrijwilligers van Humanitas bij de deelnemers thuis of ze gaan samen op pad.

Sutiah van Netten

Vrijwilliger Jurjen de Jong is al twaalf jaar vrijwilliger bij Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas Zuid-Kennemerland. De Jong gaat vooral bij oudere mensen op bezoek. "Het gaat vaak om mensen die weinig contact hebben met anderen. Ik doe nu Vriendschappelijk Huisbezoek bij twee dames boven de negentig jaar. Eén van de dames kan haar gevoel van zich alleen voelen heel goed omschrijven. De dames in kwestie voelt zich niet eenzaam, maar ze kent wel momenten dat ze zich alleen voelt. Het is dan heel fijn als er een vrijwilliger is die structureel iedere week of om de week op bezoek komt, zodat ze haar verhaal met iemand kan delen", vertelt De Jong.

De Jong geeft aan dat hij altijd op zoek gaat naar onderwerpen waar iemand graag over praat. "Ik ontdekte dat een man die ik bezocht gek was op vissen. Als een gesprek niet op gang kwam, dan ging ik altijd over vissen praten, want ik wist dat hij daar graag over sprak. Zodra ik over vissen begon, dan zag ik zijn ogen sprankelen. Op die manier probeer ik elk bezoek gezellig te maken, want daar gaat het bij Vriendschappelijk Huisbezoek om", aldus De Jong.

Bestuurslid Elmas Duduk van Humanitas merkt op dat bij verschillende leeftijdsgroepen gevoelens van eenzaamheid voorkomen. ,,Door de digitalisering en de social media lijkt het of je contact hebt met heel veel mensen, maar de nabijheid is er niet meer. Vriendschappelijk Huisbezoek brengt hier verandering in door contact te leggen tussen mensen", aldus Duduk.

Naast Vriendschappelijk Huisbezoek heeft Humanitas ook het Activerend Huisbezoek, dat zich op dezelfde doelgroep richt, dus op mensen die zich alleen voelen. "Bij Activerend Huisbezoek ligt de nadruk op het activeren van de deelnemer zodat deze waar mogelijk (weer) gaat deelnemen aan het sociale leven. De vrijwilliger begeleidt de deelnemer daarbij", verklaart coördinator Jan Jansen.

Humanitas Zuid-Kennemerland is op zoek naar deelnemers en actieve vrijwilligers van alle leeftijden. Coördinator Jansen: "Als vrijwilliger is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in mensen, goed kan luisteren en compassie hebt met de doelgroep. Bij Humanitas is het contact gebaseerd op gelijkwaardigheid, want als vrijwilliger sta je naast de mensen."

Humanitas Zuid-Kennemerland biedt mensen graag een helpende hand. Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Ben je als deelnemer geïnteresseerd in Vriendschappelijk Huisbezoek?

Meld je aan: 06 402 92 377 of stuur een mail naar: huisbezoek.zkl@humanitas.nl